vaekst_polen_hotel_luksus_warszawa_jens_moerch
Alle hoteller lukkes helt ned fra den 28. december. Arkivfoto.

WASHINGTON: Verdensbanken har nedjusteret forventningerne til den globale vækst i år, men skønnet for Polen fastholdes til 3,7 procent.Flygtningekrisen får Verdensbanken til at nedjustere den globale vækstprognose fra 2,9 procent til 2,4 procent, mens banken fastholder prognose for Polen på 3,7 procent i 2016.

Nedjustering i 2017 og 2018

Mens Polen slipper for en nedjustering i år, så forudser Verdensbanken at Polens vækst i bruttonationalproduktet (BNP) i 2017 og 2018 kun bliver på 3,5 procent. Ved bankens skøn i januar var prognosen på 3,9 procent begge år.

Dyr reform

Verdensbanken argumenterer nedsættelsen i de kommende år i Polen med, at regeringen har lanceret et dyrt program for børnefamilier, der betyder at forældre får 500 zloty om måneden pr. barn hvis de er meget fattige, mens alle polakker sikres tilskuddet fra barn nummer to og opefter.

Flygtninge og stagnation

Verdensbankens generelle nedjustering hænger sammen med flygtningestrømmene i lande med svage økonomier, lavere råvarepriser, stagnation i den globale handel og et fald i kapitaloverførsler.