Vil lave museum om forbrydelserne under kommunismen

  Polen_præsident_Komorowski_Piotr_Molecki_prezydent


  WARSZAWA: Polens præsident Bronislaw Komorowski, vil arbejder for at der bygges et museum, hvor kommunisternes forbrydelser i Polen skal udstilles.


  – Polen er et af de få lande i den tidligere Sovjet-blok, der ikke har et museum for kommunismens forbrydelser, siger præsidenten til det polske nyhedsbureau PAP.

  To mulige steder

  – Sådan et sted, skal etableres, tilføjede han.

  Præsidenten sagde ved samme lejlighed, at to steder i Warszawa er foreslået til det nye museum. Komorowski kom dog ikke med nærmere detaljer om tid og sted.

  De forsvundne polakker

  Præsidenten kom med udmeldingen ved Powazki militære kirkegård i Warszawa, hvor der graves i øjeblikket, og nu for at finde ofre for kommunismen. Det anslås at 184 mennesker, der kæmpede for Polens frihed, er ”begravet” anonymt rundt omkring på den gamle kirkegård.

  Kun 71 af dem er fundet.

  1948 og 1956

  De fleste af ofrene blev begravet to til tre mennesker sammen, og de fleste af de ofre der er fundet, er blevet skudt gennem hovedet på tæt hold. Det var især i 1948 og 1956, at kirkegården blev brugt til systemets modstandere, der forsvandt ”sporløst”.

  Hovedstadens opgravninger

  Den polske hovedstad Warszawa, gennemgår en lang række renoveringer i øjeblikket på grund af nye veje og metro-linier. Det er i forbindelse med dette arbejde, at flere af skeletterne er fundet.

  To uger

  Historikeren Dr. Krzysztof Szwagrzyk, der leder udgravningerne, oplyser, at DNA resultaterne fra de seneste fund, kommer om et par uger. Det menes bl.a. at lederen af Warszawa Opstanden general Emil Fieldorf (kodenavn Nil) og mange andre promente frihedskæmpere er ”begravet” på kirkegården.