Vild polsk afslutning sikrer sejr over Hviderusland

polsk_sejr_over_hviderusland_02

Polens Lijevski hænger højt over det hviderussiske forsvar. Han scorede fem mål, mens Mariusz Jurkiewicz blev polsk topscorer med otte og desuden kåret som Polens bedste spiller. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk

AARHUS: Polen så længe ud til at tabe første kamp i mellemrunden ved EM i håndbold. Men en vild polsk afslutning sikrede til sejren over Hviderusland i sidste sekund.

Med et mål i allersidste sekund vandt Polen 31-30 over Hviderusland i det første opgør i mellemrunden ved europamesterskaberne i håndbold (EURO 2014).

På pressemødet efter kampen sagde den polske spiller Piotr Chrapkowski om kampens afslutning.

– Det er den mest vanvittige kamp, jeg nogensinde har spillet. Aldrig før har jeg prøvet at være bagud med fire mål, fem minutter før tid og så vinde i sidste sekund, lød hans kommentar.

Lange scoringspauser

Og det så længe ud til, at Polen ville tabe kampen. Holdet begyndte dog bedst og kom foran 4-2, blandt andet i kraft af et par redninger fra den store spiller i kampen mod Rusland, målmanden Slawomir Szmal.

Som i de andre kampe i turneringen havde polakkerne flere, lange scoringspauser, hvor de lavede mange lette fejl. Den første betød, at Hviderusland kom foran med 6-4, inden Polen igen begyndte at lave mål.

Polsk vilje

Omvendt havde Polen også gode perioder. Med omkring 20 minutter spillet parerede det polske forsvar et hviderussisk langskud, bolden røg højt op og som i en basketballkamp sprang spillere fra begge mandskaber højt op for at sikre sig den. En polak havde den største vilje og de længste arme og fik puffet bolden hen til Lucak, som lynh,urtigt løb kontra og scorede til 9-8.

I returløbet forsøgte den hviderussiske stjerne Rutenka at stoppe ham og blev vist ud. Szmal reddede det næste hviderussiske forsøg, og i det efterfølgende polske angreb steg Karol Bielcki, som har haft problemer med at score, højt til vejrs og hamrede bolden ind til 10-8.

Første halveg sluttede med en polsk føring på et enkelt mål – 14-13.

Ny polsk målmand på banen

Selvom Szmal havde flere fine redninger i første halveg, nåede han aldrig op på niveauet mod Rusland, hvor han sluttede med en redningsprocent på 49. Alligevel var det overraskende, at Polens træner, Michael Biegler, i den meget lige kamp valgte at begynde anden halveg med Piotr Wyszomirskipå mål, men han begyndte med at tage det første hviderussiske forsøg.

Et par minutter senere stod han ansigt til ansigt med Rutenka, som skulle tage straffekast. Også den duel faldt ud til målmandens fordel, da hviderusseren sendte sit forsøg på overlæggeren.

Han kunne dog ikke forhindre, at Hviderusland scorede tre gange, mens Polen igen holdt pause, og efter fire minutter igen var bagud med 14-16.

Polen spillede for hurtigt

Polen indhentede igen den hviderussiske føring, og ved stillingen 19-19 viste Wyszormiski, at han også kan kaste præcist. En aflevering fra ham over en halv banelængde landede i hænderne på Kuchczynski, der fortsatte sit løb mod mål og bragte Polen foran 20-19 med 10. minutter spillet af anden halveg.

Polen havde skruet tempoet op og i de følgende minutter, gik det hurtigere, end spilelrne selv kunne følge med. En række polske fejl betød, at Hviderusland lavede fem mål på seks minutter, og Polen kom bagud 20-24.

Polen fik igen kontakt med hviderusserne og med otte minutter igen var stillingen 25-26, men så holdt polakkerne endnu en gang op med at score, mens Hviderusland lavede tre mål.

Den dramatiske afslutning

Med fem minutter Tilbage var Polen bagud med 25-29, da Hvideruslands Rutenka blev vist ud, og Polen fik straffe. Bartosz Jurecki gjorde som mod Rusland og sendte bolden mellem benene på keeperen.

På den næste hviderussiske angreb præsterede Szmal, som var kommet ind midt i halvlegen, en dobbeltredning.

Heller ikke Polen scorede på sit næste angreb, men da Hviderusland lavede en angrebsfejl, gav det mulighed for en hurtig polsk kontra, som Michal Jurecki udnyttede til stillingen 27-29 med to minutter igen.

Hviderusland fik straffekast og øgede føringen, men Polen svarede igen med et lynhurtigt opløb og en scoring af Jurkiewicz.

Hvideruslands næste angreb endte i en polsk bolderobring, og en kontra, hvor Kuchczynski blev stoppet, så Polen fik straffe. Bartosz Jurecki tog igen og bragte Polen på 29-30.

Hviderusland lavede en angrebsfejl og det efterfølgende polske angreb endte i hænderne på Kuchczynski, som lavede sit sjette mål til 30-30 med 31 sekunder igen.

Tremeterkast med otte sekunder igen

Hviderusland løb hurtigt frem og afsluttede, men Szmal reddede og startede et hurtigt angreb, som blev stoppet af hviderusserne, og Polen fik tremeterkast.

Sidste sekunder

Uret stod på 59.52, og Polen erstattede målmand Szmal med en ekstra markspiller. Bolden blev kastet hen til Jurkiewicz, der fintede en aflevering. Hans bevægelse åbnede et stort hul midt i det hviderussiske forsvar, som han selv gik gennem og scorede til 31-30.

Hviderusserne gav lynhurtigt bolden op og kastede den mod det polske mål, som stadig var tomt, men inden den gik ind, løb tiden ud.

Vild jubel brød ud blandt spiller og på tilskuerpladserne, hvor polakkerne igen var i klart overtal.