Vindmølle-projekter i Polen bedst med lokale partnere

  vindseminar_i_Aarhus

  Rune Blæsbjerg fra firmaet Windspace, der sidste år satte sit første polske vindmølleprojekt i drift. Arbejdet med at opføre nummer to er netop begyndt. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk


  AARHUS: Lokale partnere er en forudsætning, hvis et vindmølleprojekt i Polen skal køre optimalt.


  Vinden blæser i retning af vedvarende energi i Polen. Der er masser af plads til store vindmølleprojekter og generelt er der ordnede forhold.

  Sådan lød vurderingen fra Rune Blæsbjerg fra firmaet Windspace, da han mandag holdt oplæg i Aarhus på et informationsmøde om investering i vindenergi i Polen.

  – Det kan være omstændeligt at arbejde i Polen, men kender man procedurerne, kan det lade sig gøre, tilføjede han.

  De rigtige knapper

  Især det offentlige polske bureaukrati kan stadig sætte tålmodigheden på prøve hos danske erhvervsfolk, der investerer i landet.

  – Det er vigtigt at finde lokale partnere, som kan trykke på de rigtige knapper. Al dokumentation foregår på polsk, og dokumentationen er vigtig. Vi skal have dokumentation for, at vi har ret til at sætte møller op, at vi har ret til at trække kabler og så videre, sagde Rune Blæsbjerg.

  Vestas vokser

  Torsten Gade Nielsen fra Vestas Northern Europe kunne godt genkende beskrivelsen af det polske bureaukrati, men det har på ingen måde afskrækket vindmøllegiganten fra at være i Polen.

  100 medarbejdere

  – Vi bliver ved at udbygge dernede. Vi tror virkelig på Polen, sagde han.

  Siden 2003 er Vestas’ afdeling i Polen vokset til 100 medarbejdere, og virksomheden har tidligere i år åbnet sit nye polske hovedsæde i Szczecin. Alene i første kvartal af 2012 opstillede Vestas vindturbiner med en samlet effekt på 88 megawatt i Polen.

  Dygtige og pålidelige

  Torsten Gade Nielsen fremhævede Vestas polske medarbejdere.

  – De montører vi har i Polen, er nogle af vores bedste overhovedet. Hvis man starter med at behandle dem ordentligt, så får man nogle dygtige, pålidelige medarbejdere med det rigtige mind-set, sagde han.