Vindmølleparker udløser ballade ved parlamentet

  Vindmølleparker udløser voldsom debat i Polen. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: En gruppe af sultestrejkende demonstranter mod placering af vindmølleparker ved boliger, blev fjernet af sikkerhedsfolk i parlamentet.


  Polakkerne vil gerne have vindmøller, men som det også er tilfældet i Danmark, ønsker ingen at være nabo til en vindmøllepark. Protesterne udløst fredag ballade i det polske parlament.

  Fjernet fra parlament

  Syv demonstranter havde fået adgang til parlamentet Sejmen, hvor de begyndte en sultestrejke. Deres krav var, at vindmølleparker skal ligge mindst 3 kilometer fra beboelser. Politi og sikkerhedsvagter lod de syv være i bygningen i nogle timer, hvorefter de blev fjernet af politi og sikkerhedsfolk.

  – Vi blev slæbt væk fra bygningen med vold, siger lederen af demonstranterne Leszek Matusik, i et interview med RMF FM.

  – De behandlede os som banditter, sagde en anden demonstrant.

  3 kilometers afstand

  Et udvalg i parlamentet overvejer netop nu et forslag til en ny lov der giver de 3 kilometers afstand til boliger. Forslaget kommer fra oppositionspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).

  Ingen opbakning

  Indtil nu har den polske koalitionsregering med Borgernes Platform (PO) og det Polske Bondeparti (PSL) afvist at godkende forslag, der regulere afstanden fra boliger og vindmølleparker.

  Opbakning til forslag

  Polske økologer siger, at der skal være 2 til 4 kilometers afstand til vindmøller, for at undgå den skadelige elektromagnetiske effekt. Demonstranter og eksperter fastslår endvidere, at støjen og strømmen er skadelig for dyr.