Walesa-film skal kæmpe om en Oscar

  Wajdas_film_om_Walesa_skal_kæmpe_om_Oscar

  Andrzej Wajdas film om Lech Walesa er blevet rost af anmelderne efter premieren i Venedig og kommer i bigraferne i Polen fra 4. oktober. PR-foto.


  WARSZAWA: Wajdas ny film om Lech Walesa er valgt som Polens kandidat til en Oscar-statuette.


  Andrzej Wajdas film om Lech Walesa er blevet valgt til at være Polens kandidat til en Oscar-nominering for bedste fremmedsprogede film ved Oscar-uddelingen i marts 2014. Det er det Polske Filminstitut, der har foretaget udvælgelsen, der er første skridt mod en Oscar-nominering.

  Premiere i Venedig

  Filmen Walesa, manden af håb havde premiere på film-festivalen i Venedig tidligere på måneden, og har fået flotte anmeldelser i en række internationale medier. Filmen vil de kommende måneder blive vist på film-festivaler i blandt andet Skt. Petersborg, Rio de Janeiro, Calcutta i Indien og Haifa i Israel.

  Historisk person

  Lech Walesa blev verdensberømt, da han stillede sig i spidsen for strejkerne på skibsværftet i Gdansk i 1980, der var vendt mod det kommunistiske styre, og krævede retten til frie fagforeninger. Inden for et par måneder fik fagforeningen Solidaritet 10 millioner polske medlemmer. Strejkerne blev slået brutalt ned i december 1981, da militæret tog magten, og Walesa blev arresteret. Efter murens fald blev Walesa Polens første demokratisk valgte præsident.

  Flere tidligere Oscar-nomineringer

  Den 87-årige Andrzej Wajda, der har instrueret filmen om Walesa, har tre gange tidligere været nomineret til en Oscar for sine film, senest i 2007 for filmen Katyn om Sovjetunionens henrettelse af 20.000 polske officerer under Anden Verdenskrig. Andrzej Wajda modtog en Oscar i år 2000 for sin samlede film-produktion.

  Walesa tilfreds

  Lech Walesa, der i dag er 69 år og bor i Gdansk, var først modstander af ideen om at indspille en film om ham allerede nu. Efter at have set filmen har Walesa dog udtrykt, at han er tilfreds med filmen. Filmen om Walesa får premiere i polske biografer den 4. oktober.