Wroclaw

Wroclaw_mv_aug_2012_279

Wroclaw (lat. Wratislavia, tysk Breslau) er en af de ældste polske byer. De første beretninger går tilbage til år 1000 i forbindelse med oprettelsen af fire bispedømmer i Gniezno (968), Krakow, Kolobrzeg og Wroclaw. Øen Ostrow Tumski, hvor bispedømmet blev oprettet, regnes for at være den ældste del af byen.

Wroclaw havde været en handelsby hvor de vigtigste handelsruter gennem Europa krydsede: Via Regia (fra Spanien til Rusland) og Ravvejen (fra den italienske halvø til Østersøen). Wroclaw var også medlem af Hanseforbundet.

I tidens løb har Wroclaw været underlagt Polen, Bøhmen, Østrig-Ungarn og Preussen. Under Anden Verdenskrig blev det meste af byen ødelagt, og den var tildelt Tyskland, indtil man på Potsdam-konferencen besluttede at flytte grænsen mod vest, så byen atter blev polsk. Tysk civilbefolkning blev tvangsforflyttet til den sovjetisk kontrollerede del af Tyskland. Til Wroclaw kom tilgengæld polakkerne fra andre dele af Polen, bl.a. det tidligere østlige Polen (Lviv og Vilnus områder), der efter krigen blev tildelt Sovjetunionen.

Wroclaw blev ramt af omfattende oversvømmelser fra Oder i 1997, og meget af byen blev kraftigt beskadiget.

Wroclaw er en aktiv handels- og industriby, og det har fået mange udenlandske investorer til at komme til byen, bl.a. 3M, Volvo, Nokia Siemens Networks, Hewlett Packard (HP), Google, Ikea, LG Electronic og Whirlpool. Virksomheder inden for it, bioteknologi og medicin har valgt at etablere sig i byens teknologipark.

Der er en dansk konsul i byen.

Wroclaw er centralt placeret ved den nyåbnede A4 motorvej, som forbinder Tyskland, Polen og Ukraine.

Wroclaw har været en af værtsbyerne ved EM i fodbold 2012.

Wroclaw skal være værtsby ved VM i herrevolleyball 2014, EM i herrehåndbold 2016 og World Games 2017.

Wroclaw er udpeget som Europæisk Kulturhovedstad i 2016.

Wroclaws officielle hjemmeside

Nedre Schlesiens Turistkontor