Leon_Leyson


LOS ANGELES: Den yngste af de overlevende fra Schindlers liste er død i Californien, 83 år gammel.


Den yngste af de overlevende jøder der blev reddet af den tyske fabrikant Oskar Schindler i Krakow under Anden Verdenskrig er død.

Ti år gammel

Leon Leyson var kun ti år, da de tyske nazister invaderede Polen den 1. september 1939. Lige som mere end tusind andre jøder, blev han reddet ved at være arbejdskraft på Schindlers emalje fabrik. Også Leysons forældre, en ældre bror og en søster, var med på Schindlers liste. To andre brødre døde i krigen.

Venlig magthaver

Schindlers fabrik lå lige uden for den jødiske ghetto. Jøderne var gratis arbejdskraft for Schindler, og ved tilsvarende arrangementer blev jøderne behandlet under slavelignende tilstande – men ikke hos Schindler. Han var meget venlig fra starten, har jøder på fabrikken samstemmende sagt efter krigens afslutning.

Gensyn i 1974

Leyson, der kun var ti år gammel, og måtte stå på en kasse for at udføre sit arbejde på fabrikken. Schindler og Leyson mødtes i 1974, hvor den tidligere tyske forretningsmand genkendte ”Lille Leyson”, som han blev kaldt.

Leyson kom til Tjekkiet, sammen med Schindler i 1944, og rejste videre til USA i 1949, hvor han siden har boet. Han efterlader sig to børn i Los Angeles.

Spielbergs Schindler

Det var første da Steven Spielberg lavede sin prisbelønnede film Schindlers Liste i 1993, at Leyson begyndte at tale om sine oplevelser under krigen.

Museum

Oskar Schindler tidligere fabrik er i dag to separate museer, det ene fortæller om tyskernes besættelse af Krakow, og det andet er et museum for moderne kunst.