1.600 atleter og Polens præsident skød OL i gang

  OL_2010_Warszawa

  – Alle er vindere, sagde den polske præsident Bronislaw Komorowski til åbningen af OL 2010 for psykisk handicappede.


  WARSZAWA: Atleter fra 55 lande deltager i de olympiske lege for udviklingshæmmede i Polen. Bronislaw Komorowski åbnede legene i går i den polske hovedstad.


  Speciel Olympics Games er skudt i gang i Warszawa. 1.600 atleter fra 55 lande, der er udviklingshæmmet, deltager i legene. 20.000 tilskuere og den polske præsident deltog i åbningen.

  Alle vinder

  I sin åbningstale bød præsident Bronislaw Komorowski deltagerne velkommen til Polen, og sagde, at begivenheder som OL vil øge empatien overfor udviklingshæmmede.

  – Dette er en konkurrence, hvor alle er vindere, sagde den polske præsident ved åbningen.

  Arven fra Solidarnosc

  Blandt de øvrige taler ved åbningsceremonien var præsidenten for det Internationale fodboldforbund FIFA, og Timothy Shriver, der er søn af Eunice Kennedy, der i 1960’erne var initiativtager til Special Olympics bevægelsen. I hans tale, som var delvist på polsk, talte Timothy Shriver om Polens turbulente historie og arven fra Solidarnosc bevægelsen, som betød at legene nu blev gennemført i Polen.

  Den tidligere fodboldstjerne, hollænderen Johan Cryff var også blandt deltagerne til åbningen.

  17.000 aktive i Polen

  Atleterne skal konkurrere i ni discipliner bl.a. atletik, basketball, tennis og badminton.

  Antallet af udviklingshæmmede i Polen anslås at være en million. 17.000 af dem er aktive idrætsudøvere.

  Selvværd og respekt

  Fra Dansk Handicap Forbunds hjemmeside om OL for udviklingshæmmede:

  Special Olympics er en verdensomspændende organisation, som organiserer og udvikler idræt for mennesker med udviklingshæmning og via idrætten arbejder med sundhedsprogrammer, gruppens selvstændighed og selvværd samt det øvrige samfunds indstilling til mennesker med udviklingshæmning.