LEDER: Stem Putin ud af Europa – se her hvordan

EU Polen
Stem Putin ud. To demokratiforkæmpere i højt humør med grundloven og den polske forfatning. Lech Walesa og Mogens Lykketoft er enige om kampen for demokratiet og mod Putin. Foto: Lars Møller.

KØBENHAVN: Stem Putin ud af Europa på søndag, lyder opfordringen fra polennu.dk. Her kan du læse hvordan det kan gøres.


Deltag i valget til Europa-Parlamentet og stem Putin ud af Europa, lyder den klare opfordring fra polennu.dk. For 175 år siden blev den danske grundlov indført, og det er grundlovsdag i dag, der markeres overalt i Danmark. Men også den polske grundlov er historisk.

Den polske forfatning er nemlig Europas ældste med principperne om tredelingen af magten i et demokrati. Og demokratiet er den værdi der holder sammen på vores samfund i det meste af Europa. Men et frit Europa og demokratiet er under voldsomt pres – og mere truet end nogensinde før.

(Fortsættes under)

LEDER: Fred i Europa er ikke en selvfølge

Europa – og EU – står aktuelt overfor en modstander, der med alle midler vil kortslutte de demokratiske processer i Europa, og det europæiske sammenhold ved at skabe spild. Mange har gentagne gange advaret om Putins imperialistiske drømme om at genskabe Sovjetunionen og Warszawa-pagten. Seneste har den amerikanske præsident Joe Biden gjort det så sent som i denne uge.

Informationskrigen

Det er også en kendt sag, at et af Putins mange midler i kampen mod Europa og EU, er at sprede misinformation og direkte falske nyheder. Det er også kendt, at et af Putins mest effektive våben i kampen mod Europa, handler om at skabe splid blandt politikere – og ikke mindst i forhold til EU-parlamentet. Tjekkiets efterretningstjeneste har tidligere i år, afsløret et medie bureau Voice of Europe, der er etableret af den russiske tjeneste FSB. Et af formålene var at købe politikere i Europa-Parlamentet, der kan skabe splid i EU indefra.

(Fortsættes under)

Advarsel: Putin vil ødelægge EU indefra ved valget

Stem Putin ud – bag højreradikale kræfter

I Tyskland er det da også afsløret, at det højreradikale parti Alternative Fur Deutschland, har stærke relationer til Putins Rusland, og at deres program er skrevet i Moskva. Partiet har da også de russiske farver. Det er en klar målsætning fra Moskva at destabilisere EU indefra gennem national modstand mod Bruxelles. I den plan indgår også at sende illegale flygtninge ind i Polen gennem Hviderusland. Alene i år er der pågrebet over 14.000 grænseoverløbere med kort og billetter fra de hviderussiske myndigheder. Og Putin er klog nok til at vide, at er der noget der kan splitte de europæiske samfund, så er det netop immigranter og flygtninge.

(Fortsættes under)

Afsløring af russisk samarbejde med højreekstremister

Politiets Efterretningstjeneste i Danmark – PET – advarer i sin seneste rapport, netop om påvirkninger og sabotage fra Rusland.

Højre radikale kræfter i Danmark

I Danmark er det en kendt sag, at Dansk Folkepartis tidligere folketingsmedlem Marie Karup er en stærk tilhænger af Vladimir Putin og hans krig mod Ukraine, mens hun samtidig mener at EU og Danmark skal stoppe alt støtte til Ukraine.

Karup er ikke længere medlem af partiet, men Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne v/Inger Støjberg har klare anti-europæiske holdninger, der er vand på Putins mølle. De to partier er der også med i den meste rabiate højreradikale gruppe i Europa-Parlamentet, hvis de da ellers bliver valgt.

Derfor er den klare opfordring denne gang – midt i Ruslands angrebskrig mod Ukraine – at stemme på et parti eller en kandidat, der godt ved at Europas sikkerhed er betinget af europæisk sammenhold og solidaritet. Den vej ønsker Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne v/ Inger Støjberg tydeligvis ikke at gå, og dermed bliver de en direkte støtte for Putins Rusland, og hans drømme om EU-kaos og russisk ekspansion.

(Fortsættes under)

Russisk lobby medie bureau afsløret af Tjekkiet

Hvis du vil stemme for Putins krig

To blandt de 11 partier der er opstillet i Danmark, arbejder tydeligvis for Putins interesser. Det er ikke nødvendigvis fordi de står i direkte samarbejde med Rusland, men deres holdninger er dem som Putin bruger store ressourcer på, at få til at slå igennem i de europæiske lande. Her er dem, som vi IKKE synes, at danskerne og andre med stemmeret i Danmark, skal stemme på. En stemme på dem, er en stemme for Putins Rusland.

Stem ikke på Putins højreradikale kræfter

Stem for et solidarisk Europa

Hvis du hellere vil stemme imod Putin og for et samlet Europa, så vil vi anbefale dig at stemme på et af følgende partier:

Undtagelserne – og de tvivlsomme

Det er dog ikke alle på de partilister der støtter Europa, der i virkeligheden gør det. Det gælder blandt andet Venstres EU-kandidat Alexandra Sasha, der har måtte trække sit kandidatur, efter afsløringer om russiske forbindelser og kontakt til et Putin-venligt netværk. Hun vil dog fortsat optræde på stemmesedlen, da hun først i sidste uge trak sig som kandidat.

Også en anden Venstre kandidat har tvivlsomme forbindelser til Rusland. Kandidaten Ulla Tørnæs, der er gift med Jørgen Tørnæs, tjeneste sidste år personligt næsten to millioner kroner på svineproduktion i Rusland. Det er til trods for, at hun tidligere har hævdet at ægteparrets aktiviteter i Rusland var stoppet.

Alternativets Irina Bjørnø har også valgt at trække sig. Det sker, efter afsløringer om, at hun er formand for kulturforeningen ‘Russisk Kultur Mission i Danmark’, der modtager støtte fra en russisk statskontrolleret organisation, som er på EU’s sanktionsliste.

Uklare signaler om EU

Det kan også forekomme lidt mudret, hvad partiet Liberal Alliance mener om EU og europæisk sammenhold. Ved afslutningsdebatten i Folketinget var partiets Pernille Vermund – der tidligere var fra Nye Borgerlige – helt på linje med Danmarks Demokraternes formand Inger Støjberg – i omfattende kritik af EU. En kritik, som vi ved at Ruslands Putin gør alt for at udbrede. Om det er Putins Rusland der har givet EU-kritikerne deres argumenter i Danmark, er der intet belæg for at hævde. Men sikkert er det, at det er sket i andre lande, og at Politiets Efterretningstjeneste netop har advaret mod russisk indblanding i valget. Stem på et af de partier, der står fast på det europæiske sammenhold, og som står fast på, at Putin ikke skal have held til mere ekspansion i nabolande.

Der stemmes søndag

Vi ønsker vores læsere en fortsat god grundlovsdag, og en klar opfordring om at vise Putin på søndag, at vi holder sammen i Europa mod Ruslands hede drømme om genskabelsen af Sovjetunionen og Warszawa-pagten. Lad os vise Putin at vi står sammen i EU og NATO og at vi godt kan gennemskue hans manipulationer.

Godt valg – og god grundlovsdag.
Jens Mørch, chefredaktør polennu.dk

jens mørch

INDBLIK: Far flygtede fra Iran – mor fra Polen

Støt et frit medie – støt polennu.dk

Stem Putin ud og støt polennu.dk. Vi har nemlig fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Vi vil gerne lave endnu flere nyheder, og hvis du vil hjælpe os i det arbejde, kan du støtte os økonomisk. Vores sædvanlige betalingssystem er aktuelt frakoblet af sikkerhedsmæssige grunde, men du kan støtte polennu.dk med Mobile Pay eller bankoverførsel.

MOBILEPAY 23435905 – eller Danske Bank: 4315 – 0012245351