Afsløring af russisk samarbejde med højreekstremister

Det tyske magasin Der Spiegel afslører tætte bånd og penge mellem højreekstremister fra tyske Alternative Für Deutschland og Putins Rusland. Det tyske partis farver er måske tilfældigvis også de russiske farver.  Foto: AfD.

BERLIN: Det tyske magasin Der Spiegel har afsløret et tæt samarbejde mellem Rusland og højreekstremister fra det højreradikale tyske parti AfD.


Det tyske magasin Der Spiegel har afsløret et meget tæt samarbejde mellem Rusland og højreekstremister fra det tyske højreradikale parti, Alternative Für Deutchland – AfD. Afsløringerne har sendt chokbølger gennem Tyskland, efter at magasinet har dokumenteret samarbejdet mellem Kreml og AfD.

Ifølge Der Spiegel skulle den russiske regering tilbage i 2022 havde diskuteret AfD-partiets fremtid i Tyskland på et møde. På den baggrund blev der lavet et manifest, om tysk indenrigspolitik.

Mistanke mod højreekstremister bekræftet

Manifestet tegner et dystert billede af Tyskland, ikke mindst når det gælder den økonomiske situation og de sociale forhold. Rapporten beskriver også den dybe splittelse i landet. Det ville Moskva udnyttet, og opnå flertal for AfD på ”alle niveauer”.

Materialet som Der Spiegel har offentliggjort, bekræfter den mistanke der længe har været om, at politikere fra det højreekstremistiske Alternative für Deutschland finansieres og støttes af Kreml.

Russisk manifest læst op af formand

Spiegel skriver ifølge polske wp.pl, at det er uklart, hvad der er sket med manifestet, og om AfD ledelsen har kendskab til det. Men sikkert er det, at lederen af AfD i Thüringen, Björn Höcke, holdt en tale i oktober 2022, hvor han oplæste indholdet af manifestet næsten ordret.

Ifølge anonyme efterretningsfolk blev ordren afgivet i september 2022 af en af Vladimir Putins nærmeste fortrolige. Efter sigende var der også en diskussion om at ændre partiets navn (AfD) til “Forenede Tyskland” eller “Tysk enhed”. I manifestet slås det også fast, at sprængningen af Nord Stream skal betragtes som en krigserklæring mod Tyskland.

Der Spiegel skriver også om Petr Bystron, der er medlem af Forbundsdagen for AfD. Han har angiveligt indrømmet overfor partiledelsen at have modtaget små gaver fra den pro-russiske mediechef Artem Martschewskyi. Sagen er knyttet til Voice of Europe, som er et netop afsløret FSB-kontrolleret medie, der skal skabe uro i seks EU-lande. Ifølge tjekkiske efterretningskilder skulle Bystron have modtaget 20.000 euro fra FSB.

(Fortsættes under)

Russisk lobby medie bureau afsløret af Tjekkiet

Det højreekstremistiske parti – Alternative für Deutschland (AfD) har ikke kommenteret oplysninger fra Der Spiegel.

I Danmark er der også højreekstremister der har stor beundring og sympati for Moskva og Ruslands krig i Europa. En af dem er Dansk Folkepartis Marie Krarup. Der er dog ingen danskere nævnt i Der Spiegels afsløringer.

(Fortsættes under)

Topfolk og Putin

Der afsløres flere og flere topfolk i Tyskland med relationer til Rusland, efter den anden russiske invasion af Ukraine for to år siden.

I flere årtier har den tidligere socialdemokratiske kansler Gerhard Schröder været på Putins lønningsliste gennem blandt andet den russiske statsejede energigigant Gazprom. Den danske DBU-formand Jesper Møller har også stærke forbindelser til Kreml, gennem sit engagement med Gazprom-topfolk.

EKSTERNT LINK: DBU-formand går Putins ærinde

Højreekstremister eller ej! polennu.dk har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

EKSTERNT LINK: Der Spiegel