Russisk lobby medie bureau afsløret af Tjekkiet

russisk lobby medie
En tjekkisk efterretningstjeneste har afsløret et russisk lobby medie bureau, der skulle påvirke politikere og valg i seks EU-lande. Der er tråde til Polen. Foto: ABW.

WARSZAWA: Tjekkiets efterretningstjeneste har afsløret et russisk lobby medie bureau, der skulle påvirke politikere og valg i seks EU-lande.


Tjekkiets efterretningstjeneste for kontraspionage BIS (Bezpečnostní Informační Služba) har lukket et russisk lobby medie bureau, der har påvirket politikere, medier og valg i seks EU-lande. Medievirksomhederne går under navnet Voice of Europe, og kontrolleres af den russiske efterretningstjeneste.

Seks EU-lande

De seks lande som mediebureauet Voice of Europe arbejdede i – ifølge flere tjekkiske medier – var Polen, Ungarn, Tyskland, Frankrig, Belgien og Holland.

(Fortsættes under)

Det er en kendt sag, at man i Prag længe har været meget bekymret over den massive russiske indblanding og påvirkning af medier i landet. En russisk indsats der tilsyneladende har båret frugt i nabolandene Ungarn og Slovakiet.

Ingen detaljer om Voice of Europe

Tjekkerne afslører ikke yderligere detaljer om selskabet Voice of Europe. Men sikkert skulle det være, at selskabet er i ledtog med den ukrainske oligark, Viktor Medvedchuk, der kaldes for “Putins ven”. Det fremgår også, at formålet er ”at fremme interessen for Ruslands udenrigspolitik, og drive propagandavirksomheder mod Ukraines territoriale integritet, uafhængighed, stabilitet og sikkerhed”.

Tråd til Polen

Skærtorsdag førte sagen til anholdelse i Polen af en tidligere officer i det polske BOR, der er regeringens sikkerhedstjeneste. Det er ham – kaldet Jacek C. – der har registreret Voice of Europe. Jacel C var soldat under kommunismen, og blev overført til det nye frie Polen efter kommunismens og Sovjetunionens kollaps i Europa. Han forlod BOR og startede sit eget sikkerhedsfirma, hvis hjemmeside nu er lukket.

Tilsvarende russiske netværk for russisk lobby, som det i Tjekkiet, er tidligere blevet afsløret af de polske myndigheder. Men i dette tilfælde er det tjekkerne, der har afsløret et russisk netværk, der skal destabilisere og skabe uro internt i EU-landene og modvirke europæisk støtte til Ukraine. Polakkerne har assisteret tjekkerne, og har sikret tilbageholdelsen af den tidligere polske BOR-agent.

Nervøsitet i Tjekkiet

Der er stor nervøsitet i Tjekkiet, skriver flere polske medier. Man kender russerne i Prag, og de mange metoder der tages i anvendelse, for at øge den russiske indflydelse. Og det har ikke gjort tjekkerne mindre bekymret, efter at Putin torsdag har udtalt, at Rusland ikke har planer om at angribe Europa. I samme forbindelse gør Vladimir Putin lande der hjælper Ukraine, til legitime mål for angreb. Ukritisk er budskabet om at Putin ikke vil angribe Europa bragt videre i mange lande.

Putin: Vil ikke gå videre til Europa

– Hvad angår påstandene om, at vi planlægger en invasion af Europa efter Ukraine, så er det komplet nonsens, der kun har til formål at skræmme befolkningen og tvinge dem til at betale flere penge, sagde Vladimir Putin ifølge det Kreml-styrede nyhedsbureau TASS. Det skal her også bemærkes, at Vladimir Putin gentagne gange også har sagt, at han aldrig vil gå ind i Georgien og Ukraine.

Putins løgne

Den russiske præsident sagde, at det var Ukraine der provokerede Rusland til at angribe. Han sagde også, at Rusland aldrig ville have gjort noget i Ukraine, hvis det ikke havde været for ”kuppet i Kiev” og hvis ikke ukrainerne havde startet krigen i Donbas. Faktisk blev krigen i Donbas startet af pro-russiske separatister, støttet af Kreml, efter at Rusland ulovligt havde besat Krim. Samme år deltog hele verden i Putins vinter OL 2014, der i Polen sammenlignes med Adolf Hitlers OL i Berlin 1936. Det var også i 2014, at det lykkedes Rusland at forpurrer Ukraines første aftale med EU-landene.

(Fortsættes under)

Polen afslører ti løgne fra Putins historiske enetale

LINK: Polen afslører ti løgne fra Putins enetale

 

 

 

 

Chefredaktør: Putin er leder af en terrorstat