200-året for Polens første etnograf fejres

  200_året_fejres_for_Oskar_Kolberg_i_Polen_3

  Jubilæumsåret for Oskar Kolberg blev skudt i gang med en koncert i Warszawa koncertsal. PR-foto.


  WARSZAWA: Oskar Kolberg beskrev polakkernes traditioner, sange og folkekultur, dengang Polen var slettet fra landkortet. Nu fejres han gennem et helt år.


  I denne uge blev Oskar Kolbergs 200 års fødselsdag fejret med en koncert med folkemusik i Warszawa med deltagelse af Polens kulturminister Bogdan Zdrojewski. Jubilæumskoncerten var en del af det officielle Kolberg-år, der varer hele 2014.

  200 års fødselsdag

  Oskar Kolberg blev født for 200 år siden i 1814 i den lille by Przysusze. Hans far var født i Mecklenburg i Tyskland og moren stammede fra en fransk indvandrerfamilie, men opdrog børnene med polsk sprog og kultur.

  Forældrene var veluddannede. Faren underviste på Warszawas universitet, og Oskar Kolberg studerede både musik og bogholderi og arbejdede som voksen med begge dele.

  Polens første etnograf

  Oskar Kolberg blev dog kendt som Polens første etnograf, da han brugte det meste af sit liv på at rejse rundt i de historiske polske områder og indsamle folkesange og ordsprog og beskrive polakkernes folkekultur.

  Hans interesse blev i første omgang vakt for polsk folkemusik, da han i 1839 tog på sine første feltstudier i Mazowsze regionen omkring Warszawa, hvor han nedskrev polske folkesange og folkemusik.

  33 bind med folkekultur

  Kolberg nåede fra 1857 til 1890 at udgive et kæmpe værk på 33 bind med titlen Folket, dets sædvaner, levevis, sprog, fortællinger, ordsprog, skikke, overtro, lege, sang, musik og danse.

  Polen var blevet udslettet fra det europæiske landkort i 1795, så Kolberg beskrev kulturen hos et folk, der ikke havde deres egen stat, men var blevet delt op imellem Rusland, Prøjsen (senere Tyskland) og Østrig-Ungarn. Kolberg anses derfor for en meget vigtig figur for bevarelsen af polsk folkekultur.

  Fejres i et år

  Det kommende år vil byde på koncerter, konferencer og events over hele Polen til minde om Oskar Kolberg. Der kan læses mere om de enkelte arrangementer på den officielle hjemmeside for Kolberg-året.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Kolberg året (engelsk)