21 krav indfriet i dag for 31 år siden i Gdansk

  21_krav_fra_Gdansk_Martin_Bager,_polennu
  De 21 krav blev skrevet på en tavle, som i dag kan ses i Solidarnosc-museet i Gdansk. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

  De 21 krav blev skrevet på nogle træplader, som efter krigsretstilstanden i december 1981, blev gemt på et loft i byen, og først fundet frem efter kommunismens fald i juni 1989. I dag er træpladerne med de 21 krav på UNESCO’s kulturarvsliste. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  GDANSK: I dag er det 31 år siden, at Lech Walesa og Solidarnosc opnåede den historiske aftale, der var starten på enden for kommunismen.


  Antallet af krav til de kommunistiske myndigheder i 1980 var 21. Tallet er inspireret af et populært kortspil i Polen, og på den baggrund var det var Lech Walesas idé, at de strejkende skulle stille 21 krav (21 tak).

  Flere hundrede krav

  Strejkende fra arbejdspladser i hele landet havde flere hundrede krav til myndighederne, under strejken i Gdansk i 1980, og de skulle skæres ned til 21, sagde Lech Walesa. Og sådan blev det.

  I dag for 31 år siden

  I dag er det 31 år siden, at de kommunistiske myndigheder accepterede de strejkendes krav og banede vejen for de første frie fagforeninger i østblokken, der var styret af Moskva.

  På nedenstående link kan man læse en fuld reportage om afslutningen på strejken i Gdansk den 31. august 1980, som er et uddrag fra bogen: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa.

  Læs mere om hele strejken med Lech Walesa på den danske Solidarnosc hjemmeside her eller på nedenstående link.

  LÆS MERE
  polennu.dk: 31. august 1980


  LÆS MERE

  Solidarnosc.dk: Strejken dag-for-dag