21 Sejmen demonstranter efterlyses af polsk politi

  sejmen_16_dec_17_demo

  Politiet har torsdag frigivet billeder af 21 polakker som de vil tale med om deres adfærd i forbindelse med demonstrationerne foran Sejmen i december. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Politiet efterlyser nu 21 demonstranter, der var med til at forhindre Jaroslaw Kaczynski i at forlade det polske parlament Sejmen i december.


  Anklagemyndigheden i Polen har identificeret 80 personer som var med i demonstrationer foran Polens parlament i protest mod regeringens håndtering af finansloven og med kravet om frie medier. Billeder af 21 af dem er nu blevet offentliggjort af politiet.

  Polens viceindenrigsminister siger, at politiet vil tale med de eftersøgte for at finde ud af deres identitet, og for at finde ud af om de har lavet noget ulovligt. Da meddelelsen kom torsdag, indkaldte oppostionspartiet Borgernes Platform (PO) til pressemøde, hvor de kom med en ny anklage mod regeringen, der er under national og international beskydning, for ikke at overholde de demokratiske spilleregler.

  Partiformandens bil

  Billederne med de 21 polakker er taget, da flere tusinde mennesker blokerede Sejmen natten mellem den 16. og 17. december. Nogle af dem hindrede Jaroslaw Kaczynskis bil i at komme ud. Det får nu konsekvenser.

  Indgrebet er et klar brud på forsamlingsfriheden, og det vil afholde folk fra at møde om til demonstrationer, hvis de ryger i politiets arkiver, siger en repræsentant for Helsinki-kommissionen. Den samme organisation var en stor hjælp for polakkerne da de var underlagt kommunistisk diktatur.

  Ordre oppe fra

  Hos politiet siger man, at det er anklagemyndigheden der har bedt politiet om at sætte eftersøgningerne i gang. Hos anklagemyndigheden vil man ikke vedgå ordren til politiet.

  Straf til parlamentsmedlemmer

  Det er ikke alene demonstranterne som Kaczynski-regimet i Polen vil stille for retten. Partiformand Kaczynski, justitsministeren og indenrigsministeren har også sagt, at der er i igangsat en proces for at kunne retsforfølge de medlemmer af parlamentet som har holdt det besat over jul og nytår. Et demokratisk valgt medlem af et parlament kan under normale demokratiske forhold ikke retsforfølges, medmindre et flertal i parlamentet beslutter det.

  Et igangværende møde i Sejmen er på grund af balladen i det polske parlament blevet udskudt fra den 11. januar til den 25.