Årets march blev en hyldest til EU samarbejdet

  demo_6_maj_waw_2

  Op mod hundrede tusinde polakker deltog i lørdagens march for frihed, der samtidig blev en protest mod den polske regering, der er udsat for massivt nationalt og internationalt pres. Privatfoto.


  WARSZAWA: Den årlige frihedsmarch blev en hyldest til EU-samarbejdet og en protest mod regeringen. Myndighederne er dybt uenige om antal deltagere.


  Årets march for frihed og den EU-venlige Schuman march i anledning af Europadagen 9. maj, trak rekord mange deltagere i år. Ikke mindst da oppositionen samtidig brugte dagen til at kalde tillidsfolkene på gaderne for at udtrykke mistillid overfor regeringen, og for at vise resten af Europa at polakkerne gerne vil EU.

  Vil have EU venner

  Formanden for det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO), Grzegorz Schetyna, skældte ud på regeringen og på formanden for Lov og Retfærdighedspartiet Jaroslaw Kaczynski.

  – Formand Kaczynski siger, at Polen er et frit land, og at friheden ikke er truet. Det passer ikke, og vi ved det godt. Vi ønsker et demokratisk, pro-europæisk og stolt Polen der søger venner i EU – og ikke fjender, sagde oppositionslederen lørdag.

  Polen er demokratisk

  Selv om regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) tidligere selv har deltaget i marchen, så har den stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski taget afstand fra dette års friheds og demokratimarch, ved at hævde at Polen er et demokratisk land fordi folk kan sige deres mening. Som med så mange andre fakta i Polen for tiden og med den stærke partiformands luner, så er der nu også gået politik i deltagerantallet ved lørdagens optog.

  Fra 12 – 100 tusinde

  Borgernes Platform hævder at over 100.000 deltog i optoget og demonstrationer, mens bystyret i Warszawa vurdere at 90.000 deltog i løjerne.

  Men politiet, der styres af landets justitsminister, skønner at kun 12.000 deltog i marchen og demonstrationerne der begyndte lørdag klokken 13 og sluttede fire timer senere. Flere steder i Warszawa fortsatte demonstrationer med musik og anden underholdning til langt ud på aftenen.

  Forskellige grupperinger

  Dagen var sammensat af flere demonstrationer og marcher, blandt andet den årlige Schumann march. Af oppositionspartierne var det Borgernes Platform der trak flest mennesker, men der var også store grupperinger fra demokratibevægelsen KOD, partiet Moderne Polen, Den Demokratiske Venstrealliance og det Polske Bondeparti (PSL).

  International kritik

  Polens regering er under massiv beskydning fra vennerne i USA og EU fordi landet ikke følger Europarådets anbefalinger. Rådet er gennem Venedig kommissionen Europas og EU’s demokratiske vagthund.