Årsdag for Ruslands overtagelse af Polen markeret

  katyn_komorowski_2014_17_sep

  Polens præsident holdt tale, da 75 året for Ruslands invasion af Polen blev markeret ved nyt Katyn Museum. Foto: Katyn Museum.


  WARSZAWA: Klokken 3:30, den 17. september 1939 fik Polens ambassadør i Moskva besked om, at Polen ikke længere eksisterede. 75 året blev markeret i Polen onsdag.


  Onsdag markerede det officielle Polen, 75 årsdagen for Ruslands angreb på Polen den 17. september 1939. Den 1. september var Tyskland gået ind i Polen fra øst, og det blev starten på Anden Verdenskrig og enden for Polen som nation.

  Kniv i ryggen

  I Polen betegnes det russiske angreb som en “kniv i ryggen”, da Polen 17 dage tidligere var blevet angrebet af Nazityskland efter en hemmelig aftale mellem Tyskland og Rusland – den såkaldte Ribbentrop-Molotov-aftale.

  Stalins ordre

  Den 5. marts 1940 underskrev Josef Stalin henrettelses ordre på over 22.500 højtstående polakker. Sagen fik navnet Katyn, da de første polske lig blev fundet der. Rusland benægtede at stå bag henrettelserne helt frem til 1990, hvor de første dokumenter blev frigivet. Polen mangler stadig at få vished for skæbnen for mange af de dræbte.

  Slaver og tvangsarbejdere

  I kølvandet på den sovjetiske invasion indledte den Røde Hær også på Stalins ordre, massearrestationer og deportationer. I juni 1941 blev over en halv million polakker proppet ind i togvogne, for at arbejde som slaver og tvangsarbejdere i nærheden af polarcirklen og i områder i Kasakhstan.

  Museum på vej

  Polens præsident Bronislaw Komorowski holdt tale ved ceremonien onsdag. Den fandt sted i Warszawa, hvor der er ved at blive bygget en museum om Katyn-sagen, der indvies om et år. Ambassadører fra 20 lande deltog også i ceremonien.

  – Det er en forbrydelse, der aldrig vil blive glemt, sagde præsidenten.

  – Enhver aggressiv adfærd, enhver brutalitet, enhver forbrydelse der udføres af personlige og egoistiske grunde, vil altid – før eller senere – blive afsløret, og brugt mod dem, der står bage, sagde Komorowski.

  Det nye Katyn museum, der efter planen indvies 17. september 2015, har 26.000 udstillingsgenstande.