Årsdagen for Anden Verdenskrigs udbrud markeret i Polen

  donald_tusk_ved_westerplatte_1_september_2014_polennu

  Donald Tusk var mandag morgen på Westerplatte, på det tidspunkt for 75 år siden blev skudt i gang af tyskerne ud for Gdansk. Foto: M. Smiarowski/KPRM


  GDANSK: EU’s kommende præsident, Donald Tusk, opfordrer til at styrke NATO, da han i dag var på stedet hvor Anden Verdenskrig begyndt for 75 år siden i dag i Polen.


  I dag er det 75 år siden, at Anden Verdenskrig blev skudt i gang ved Westerplatte ud for Gdansk. Polakkerne kæmpede bravt mod det tyske angreb.

  50 millioner

  Polens statsminister, og kommende EU-præsident, Donald Tusk sagde tidligt mandag morgen, at NATO bør styrkes. Anden Verdenskrigs masseødelæggelser kostede cirka 50 millioner livet, og var hovedårsagen til, at det nuværende NATO blev oprettet i 1949.

  – Vi europæere skal lære af den tragiske polske september og årene under Anden Verdenskrig. En lektie, der ikke bør blive en naiv optimisme, sagdeTusk på Westerplatte ved Gdansk, der er stedet, hvor det første skud blev løsnet under Anden Verdenskrig.

  Kommende EU-præsident

  – Der er ikke tid til fine skåltaler, lød det fra Donald Tusk, der i weekenden på et ekstraordinært EU-topmøde blev indstillet som kommende formand for Det Europæiske Råd, i daglig tale EU’s præsident, af sine EU-kolleger.

  Klart signal

  Iagttagere har påpeget, at EU med udnævnelsen også har sendt et klart signal til Rusland i den igangværende konflikt med Ukraine, hvor Polen har været en af nabolandets mest loyale støtter.

  – Vi polakker har derfor ret til at sige højt, at ingen har ret til at blokere vores initiativer, der har som mål at sikre Natos effektivitet, siger han og slår fast, at ordsproget “aldrig mere krig” ikke må blive et manifest for de svage.

  Ikke polsk september igen

  – Når vi i dag ser på det ukrainske folks tragedie, på krigen øst for vores kontinent, så ved vi, at september 1939 ikke må gentages. Der er i dag stadig tid til at standse dem, for hvem volden hører til arsenalet af deres handlinger, siger han videre i talen tæt på sin hjemby.

  Tysk og polsk præsident

  På Westerplatte vil Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, og Polens præsident, Bronislaw Komorowski, mandag eftermiddag mødes for at mindes 75-års-dagen for udbruddet af Anden Verdenskrig.