Afstemning: Flertal for at lukke populær tv-station

Populær tv-station
-Jeg er sikker på, at i dag er en af ​​de sørgeligste dage for Polen, sagde Hołownia på et pressemøde i Sejm efter dagens afstemninger. Foto: Polen2050.

WARSZAWA: Polens underhus har med et knebent flertal vedtaget en ny medielov, der kan lukke populær tv-station på grund af amerikansk ejerskab.


Vil lukke populær tv-station: Et flertal i det polske parlaments underhus – Sejmen – har onsdag aften vedtaget en medielov, der kan lukke TVN – den mest populære tv-station blandt polakker. TVN er et frit og uafhængigt medie, ejet af Discovery. Kritikkere er dog ikke i tvivl om, at det handler om at lukke af for regerings-kritikken fra det frie medie.

Kontrolleret mediedækning

Da den regeringskontrollerede tv-station TVP Info i dag skulle dække debatten i Sejmen, blev livedækning afbrudt, da oppositionen kom med sin kritik af forslaget. TVN sendte derimod både på sin TVN24 og på hovedkanalen fra det polske parlament.

Knebent flertal

454 ud af 460 medlemmer af Sejmen stemte. 228 stemte for den nye medielov, 216 stemte imod, og ti undlod at stemme. Afstemningen fandt sted klokken 21.40.

Før afstemningen havde et flertal ellers besluttet at udskyde afgørelsen til september. Men det var Sejmens ledelse og Jaroslaw Kaczynski ikke tilfreds med, så en ny afstemning blev gennemført. Denne gang blev det et nej til at udsætte spørgsmålet. Rodet omkring afstemning har skabt vrede i oppositionen. Her kaldes handlingen for forfatningsstridig.

Støt et frit medie – støt polennu.dk: Læs mere her.

Lederen af det næststørste oppositionsparti Polen 2050, Szymon Hołownia, sagde på et pressemøde efter afstemningerne:

Bestikker parlamentsmedlemmer

– Selvfølgelig vil PiS gøre alt for at bestikke flere parlamentsmedlemmer. PiS og deres medløbere har ødelagt tre ting for Polen i dag: Ytringsfriheden, vores økonomiske sikkerhed og vores geopolitiske sikkerhed. Jeg er sikker på, at i dag er en af ​​de sørgeligste dage for Polen, sagde Hołownia på et pressemøde i Sejm.

Flere medlemmer af Sejmen kalder den dobbelt afstemning i dag for et brud på den polske forfatning, og de kræver parlamentsformandens afgang.

Ikke gældende

Selv om loven er vedtaget i underhuset, er den ikke gældende. Den skal også vedtages i Senatet, hvor oppositionen har flertal. Efter at de to kamre har vedtaget loven, skal den underskrives af præsidenten for at være gældende. Det ville dog være utænkeligt at forestille sig, at den polske præsident Andrzej Duda vil blokere for en Kaczynski-lov, hvis medieloven skulle gå igennem i overhuset.

Populær tv-station

En ny meningsmåling viser, at syv ud af ti polakker vil have at TVN fortsætter. 63 procent af polakkerne er ikke i tvivl om, at det er Kaczynskis mål med medieloven at lukke den populære tv-station.

USA har taget kraftig afstand fra den nye medielov, og den amerikanske ledelse har allerede advaret Polen i kraftige vendinger om alvorlige konsekvenser, hvis medieloven vedtages. Men det preller tilsyneladende helt af på Kaczynski-regeringen. Det politiske drama i Polen fortsætter på uformindsket styrket.

Sejmen sluttede dagens samling klokken 22.40. polennu.dk følger også dramaet de kommende dage.

LINK: TVN24

Mere nyt om polakker og Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00