Ambassadør: Dybt beklageligt at uddannelser lukkes

  polen_ambassadoer_lars_dyhr_media_polennu

  Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys, vil gøre det dansk-polske samarbejde stærkere, og i et åbent brev til rektor for København Universitet Ralf Hemmingsen, skriver hun at sproget ofte er nøglen til succes. Foto: Lars Dyhr.


  KØBENHAVN: Polens ambassadør i Danmark beklager i et åbent brev til rektor for København Universitet, at de sidste danske universitets uddannelser i polsk lukkes ned.


  København Universitets beslutning om at lukke af for de sidste bachelor- og kandidatuddannelser i Danmark, har fået den polske ambassadør Henryka Moscicka-Dendys i blækhuset.

  Sidste polske uddannelse

  I en henvendelse til universitets rektor Ralf Hemmingsen udtrykker ambassadøren at hun finder det dybt beklageligt, at universitet lukker den sidste uddannelse.

  – Hvis vi for alvor ønsker, at det europæiske samarbejde skal have succes, er vi nødt til at kunne forstå hinanden. Sproget er ofte nøglen til succes, skriver ambassadøren blandt andet. Se hele teksten fra brevet nederst på siden.

  Kun som tilvalg

  Reaktionen kommer efter, at polennu.dk søndag kunne afsløre at de polske uddannelser på Københavns Universitet lukker, og at det fremover kun er muligt at komme i nærheden af polsk som tilvalg i en anden uddannelse.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Uddannelser i polsk på danske universiteter lukker

  Brevet til rektor

  Brevet til rektor Ralf Hemmingsen, København Universitet fra Polens ambassadør Henryka Moscicka-Dendys.

  Polsk reaktion på lukning af uddannelser i polsk

  Kære Ralf Hemmingsen, rektor for Københavns Universitet,
  Det er med dyb beklagelse, at jeg erfarer, at Københavns Universitet har intentioner om at lukke både bachelor og kandidatuddannelsen i polsk. Min beklagelse er så meget større, da Københavns Universitet er det eneste sted i Danmark, hvor man kan læse en universitetsuddannelse og få en akademisk titel i polsk.
  Det er min overbevisning, at polsk-uddannelsen på Københavns Universitet har bidraget til at bringe vores to nabolande tættere på hinanden og skabe den forståelse mellem mennesker og samfund, som er så vigtig for vellykkede relationer både privat og i handels- og arbejdsrelationer. Det imponerende antal virksomheder, der arbejder på tværs af vores landegrænser og vores tætte samarbejde i Den Europæiske Union og Nato er afhængige af gensidig forståelse, kendskab og respekt. Det er derfor afgørende, at unge mennesker i Danmark såvel som i Polen får mulighed for at lære mere om hinanden, særligt gennem at studere vores respektive sprog, kultur, historie og samfund på universitetet. De skal spille rollen som brobyggere og oversættere, ikke bare sprogligt, men også kulturelt og sociologisk.

  Polen og Danmark er de seneste år kommet stadig tættere på hinanden som naboer. Lad mig nævne, at Polen i 2015 var Danmarks niende største handelspartner med dansk eksport for 18,4 mia. kr. og samhandlen fortsætter med at stige. Polens betydning inden for Den Europæiske Union er også stigende. Polen er ikke bare det sjette største land, når man ser på befolkningens størrelse, det er også den sjette største økonomi og det sjette største sprog. Både danske forlag og investorer og EU-institutionerne peger på manglen på kvalificerede oversættere fra polsk til dansk.

  Som Polens ambassadør i Danmark ser jeg det som en af mine vigtigste opgaver at bidrage til at gøre det dansk-polske samarbejde stadig stærkere. Jeg ser heldigvis stort potentiale for dette, men en forudsætning for at få fuldt udbytte af vores tætte geografiske placering og vores allerede tætte relationer er, at vi er i besiddelse af indgående kendskab til hinanden. Dette kendskab risikerer at gå tabt, hvis vi holder op med at undervise unge mennesker i vores gensidige sprog og kultur på universitetsniveau. Det gælder både for danskstudierne i Polen og for polskstudierne i Danmark.

  Hvis vi for alvor ønsker, at det europæiske samarbejde skal have succes, er vi nødt til at kunne forstå hinanden. Sproget er ofte nøglen til succes.

  Med venlig hilsen
  Henryka Mościcka-Dendys
  Polens ambassadør i Danmark