Ambassadør overraskede til Polens 100 års fejring

  polen_ambassadoer_henryka_moscicka-dendys_100_aar_
  Polens ambassadør til 100 året for Polens selvstændighed. Fra DR Koncerthus, hvor ambassadøren talte på dansk.

  Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys overraskede alt og alle på scenen i DR Koncerthuset, da danskere og polakker fejrede Polens 100 års jubilæum. Foto: Hasse Ferrold.


  KØBENHAVN: Polens ambassadør Henryka Moscicka-Dendys overraskede alt og alle, da hun holdt tale på dansk i forbindelse med 100 års fejringen af Polen i Danmark.


  Omkring tusinde gæster var søndag aften med til at fejre Polens 100 års jubilæum i DR Koncerthus. Selv om det var Radiosymfoniorkesteret fra Katowice der var hovedattraktionen, så var det den polske ambassadør i Danmark der tog opmærksomheden.

  Dansk debut

  Henryka Moscicka-Dendys holdt nemlig velkomsttalen på dansk til stor overraskelse for de mange danske relationer, der er vant til at ambassadøren taler engelsk. Men engelsk talte til gengæld Polens energiminister Krzysztof Tchorzewski, der fortalte om danske Georg Brandes møde med polakker. Ministeren fortalte, at Brandes efter sit møde med polakkerne, sagde at de har en rig kultur og at polakkerne fortjener deres eget land. Det fik polakkerne den 11. november 1918.

  Selv om den polske fødselsdag først er den 11. november, så blev dagen fejret søndag af polakker og danskere, samt ambassadørkorpset i København.
  Det var Polen ambassade og energiselskabet PGNiG der stod bag det imponerende arrangement søndag aften.
  polennu.dk følger op med en anmeldelse af jubilæums koncerten.

  SE OGSÅ
  polennu.dk: 122 mands stort orkester til København

  Ambassadørens tale

  Kære ministre og æresgæster, kære publikum,

  Mit navn er Henryka Moscicka-Dendys, og jeg har den ære at være Polens ambassadør i Danmark.
  Det er med stor fornøjelse at jeg byder jer velkommen her i aften hvor hundredeårsjubilæet for Polens genoprettelse bliver fejret med en enestående koncert med Polens bedste symfoniorkester, Polens Nationale Radiosymfoniorkester fra Katowice.

  Jeg er glad for at se så mange fornemme gæster, ikke mindst Polens energiminister Krzysztof Tchórzewski og statssekretær Piotr Naimski som i morgen vil åbne en vigtig erhvervskonference om energipolitik i EU. Jeg er meget taknemmelig over for vores partnere, Adam Mickiewicz Instituttet i Warszawa og PGNiG – uden deres gavmilde støtte kunne denne begivenhed ikke finde sted. Jeg skylder også en stor tak til selskaberne Gaz-System og Energinet som har arbejdet sammen med os om forberedelserne til konferencen i morgen. Tusind tak!

  Jeg ønsker jer alle sammen en vidunderlig aften!