Ambassadør rejser hjem med fin dansk orden

Polens ambassadør resten af dagen, Henryka Moscicka-Dendys, har modtaget den fine Dannebrogorden i afskedsgave fra Kongehuset. Foto: Rune Larsen.

KØBENHAVN: Ambassadør Henryka Moscicka-Dendys rejser hjem til Polen i dag. Med sig har hun Dannebrogordenen, som hun netop har modtaget af Kongehuset.


Polens ambassadør i Danmarks siden 2015, Henryka Moscicka-Dendys, har sidste arbejdsdag på ambassaden i Hellerup i dag. Den populære ambassadør har de seneste uger, sagt tak for samarbejdet til sine mange samarbejdspartnere i Danmark gennem fem år.

På en særlig takkevideo, taler Henryka Moscicka-Dendys om sin år i Danmark – dele af talen er på dansk. Se den herunder.

Ambassador Henryka Mościcka-Dendys bids farewell to Kingdom of Denmark

Dannebrog orden

Ud over de gode minder fra Danmark, får Henryka Moscicka-Dendys også den fine danske Dannebrogorden med sig hjem. Ordenen gives kun sjældent til udenlandske statsborgere, men den polske ambassadør har tydeligvis gjort et særligt godt indtryk i Danmark – og ikke mindst i Kongehuset. Ordenen uddeles alene af majestæten, og kræver ikke samtykke fra en regeringsrepræsentant/minister.

KONGEHUSET: MODTAGERE AF DANSKE DEKORATIONER

Elefantordenen

Det er ikke mange polakker, der har fået ordener i Danmark. Den mest kendte af dem er Lech Walesa, der har fået Elefantordenen af Dronningen helt tilbage i 1993. Sidste år fik han hængt sit våbenskjold op i Hillerød, hvorefter Lech Walesa kunne kalde sig Ridder af Elefantordenen.

Ny ambassadør

Der er endnu ikke udpeget nogen afløser for Henryka Moscicka-Dendys, og polennu.dk vurdere at der kan gå flere måneder, før der kommer en ny ambassadør til Danmark. I Polen forhandler man om en ny regering, og ambassadørposter indgår ofte i de studehandler der indgås, når de gode job skal fordeles mellem de politiske partier.

LÆS OGSÅ: Polens ambassadør i Danmark stopper

43-årige Henryka Moscicka-Dendys Dannebrogorden er ”kun” til låns, og skal tilbageleveres når modtageren ikke længere er til.

Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys, forstår godt de danske bekymringer om bygningen af gasledningen mellem Danmark og Polen; Baltic Pipe. Arkivfoto.
polenambassadoerhenrykamoscickadendyshasseferroldiccpolennu
Ambassadøren med sin mand til galle på Amalienborg.
kristian_jensen_polen_ambassadoer_polennu
Daværende udenrigsminister Kristian Jensen i selskab med Polens ambassadør. Privatfoto.
euro_2016_kraul_ambassade_polen_gdansk_håndbold_EM_(2)
Festligheder ved markeringen af EM 2016 i håndbold, der blev spillet i Polen.

Har du lyst til at læse mere? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.