ANALYSE: Alle partier har vundet søndagens valg

  pawel_adamowicz_valg_2018
  Den myrdede borgmester Pawel Adamowicz ved indsamlingen, Det Store Juleorkester.

  Borgmester Pawel Adamowicz vandt slaget om borgmesterposten i Gdansk, men skal overraskende ud i en anden valgrunde mod PiS-kandidaten i byen. Det var ventet at anden valgrunde skulle være et opgør mellem den siddende borgmester og Jaroslaw Walesa, søn af den tidligere præsident Lech Walesa. Privatfoto.


  KØBENHAVN: De foreløbige polls fra søndagens lokal- og regionale valg vil blive tolket som en sejr for alle partierne. Her kan du se den seneste og hvorfor.


  Stemmerne tælles stadig op efter søndagen lokal og regional valg. Og først tirsdag eller onsdag, kender vi det endelige resultat. Og det kan rykke sig meget endnu.

  Ikke afgjort

  Ved seneste kommunalvalg for fire år siden stod regeringspartiet til 31 procent af stemmerne ved første exitpoll, men faldt til 26,85 procent ved den endelig optælling. Derfor er polls stadig noget man skal tage med et vist forbehold. I de seneste polls har resultaterne fra søndag da også allerede rykket sig.

  Seneste poll. Tallet i parentes angiver poll fra søndag aften:

  Mandag kl. 12.30

  Lov og Retfærdighedspartiet koalition (PiS) – 33,0 (32,3) procent
  Borgernes Platform/Moderne Polen (KO) – 26,7 (24,7) procent
  Det polske Bondeparti (PSL) – 13,6 (16,6 procent)
  Lokale – Uden for partierne – 6,3 procent
  Kukiz 15 partiet – 6,3 procent
  Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) – 5,7 procent

  Resultatet og sammensætningen af de afgivne stemmer, gør at både regeringspartiet og oppositionen kan udråbe sig selv som sejrherrer.

  Derfor har Lov og Retfærdighedspartiet vundet

  Fremgang i forhold til seneste lokal- og regionalvalg. Den gang fik PiS 26,85 procent af stemmerne efter den endelig optælling. Men tallene kan ikke bare sammenlignes, da PiS for fire år siden stillede op alene, mens de i dag stiller op sammen med partier fra det samlede Forenede Højre, der blandt andet tæller justitsministerens parti. Partiformanden Jaroslaw Kaczynski sagde dog mandag:

  – Vi har vundet … med et resultat, der tegner godt for fremtiden, især op til parlamentsvalget.

  Men lidt ubevidst selverkendelse blev der også plads til:

  – Vi bliver nødt til – og det er mit vigtigste budskab – at arbejde meget hårdt det næste år….

  Derfor har Lov og Retfærdighedspartiet tabt

  I målinger om lokalvalget fra september, som regeringskontrollerede medier stod bag, ville PiS få 42 procent af stemmerne ved lokalvalgene. En anden måling, som DR P1 henviste til søndag, viste også at PiS stod til at få 42 procent af stemmerne. Valgresultatet lander formentlig omkring 33 procent, hvilket er væsentligt mindre end ventet. Stemningen i PiS-hovedkvarteret var da også meget afdæmpet søndag aften, og en halv time efter første poll var der kun journalister tilbage i festlokalet.

  Derfor har oppositionspartierne vundet

  Regering har brugt kirken og de statslige medier til ensidig kampagne for PiS kandidater. Mange havde frygtet, at valget ville blive et gennembrud for PiS. Men sådan gik det ikke, trods enorme kampagnemidler og tv-shows er det nu kun cirka hver tredje af de polakker der stemmer, som støtter regeringspartiet og højrepartierne i koalitionen.
  Den prestigefyldte borgmesterpost i Warszawa gik til en ny oppositionskandidat fra KO-listen allerede i første valgrunde, og det var ikke ventet. Og langt de fleste store byer har da også fået en borgmester fra oppositionen. I Polens næststørste by Lodz fik den populære borgmester fra Borgernes Platform 70 procent af stemmerne i byen, og selv om PiS havde ventet at vinde i Krakow, blev det også den siddende uafhængige borgmester der bliver siddende efter første valgrunde.

  Walesa ude i Gdansk

  Det var heller ikke ventet, at Jaroslaw Walesa – søn af Lech Walesa – kun kom ind på en tredjeplads, i kampen om at blive borgmester i Gdansk. Den siddende borgmester Pawel Adamowicz vandt klart, men det var overraskende at PiS-kandidaten vandt over Jaroslaw Walesa, der i dag er medlem af Europa-Parlamentet. Nu skal Adamowicz op mod PiS-kandidaten i anden runde 4. november.

  Intern splid

  Borgernes Platform (PO) ville ikke opstille den siddende borgmester Adamowicz, da man frygtede at anklager mod ham i forbindelse med nogle ejendomme, ville kunne fælde ham. Ikke mindst, når justitsministeren nu egenhændigt kan starte en straffesag. Derfor opstillede man Jaroslaw Walesa i stedet for på den fælles oppositionsliste med Moderne Polen. Men Pawel Adamowicz ville ikke give op, og han stillede derfor op som løsgænger. Det syntes borgerne i Gdansk søndag også var en god ide, ved at give ham de fleste stemmer.

  Sikker sejr?

  Selv om det er svært at stole på meningsmålinger i Polen, så er det så godt som sikkert at den siddende borgmester vil vinde anden valgrunde over regeringspartiets repræsentant. Hvis de demokratiske kræfter i Gdansk havde været forenet ved valget, ville det i lighed med mange andre byer også have været afklaret efter første valgrunde.