ANALYSE: Utilfredsheden med præsidenten stiger

Polens præsident
Utilfredsheden med præsidenten stiger i det tidligere regeringsparti PiS. Præsident og Jaroslaw Kaczynski taler ikke sammen for tiden, ifølge en analyse fra Newsweek Polska. Præsident Andrzej Duda har flere gange optrådt, så polsk satire har udstillet hans manglende evner og maner. Arkivfoto.

WARSZAWA: Utilfredsheden med præsidenten stiger i det tidligere regeringsparti. PiS har først nu opdaget at han er uduelig, skriver Newsweek Polska.


Polske medier
Utilfredsheden med præsidenten stiger – også i regeringspartiet, selv om dette billede kan sige noget andet. Det frie polske medie Newsweek Polska, der er et af de polske medier der har fået mange sagsanlæg fra myndigheder, personer og virksomheder med relationer til regeringen før valget i oktober sidste år. På billedet ses den polske præsident Andrzej Duda, partiformand og tidligere vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski og tidligere statsminister Mateusz Morawiecki. Grafik: Newsweek Polska.

I det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) er utilfredsheden med præsidenten stor. Det skriver Dominika Dlugosz fra Newsweek Polska i en ny analyse. Kilder omkring toppen af PiS siger til magasinet, at vælgerne er utilfredse, og at det tidligere så mægtige regeringsparti, helt har mistet pusten.

Og det er præsident Andrzej Duda der får skylden.

I PiS er man ved at indse, at præsidenten er uduelig og fortabt, siger kilder til Newsweek. Det er den kolde konstatering, selv om Duda nu snart har ti års erfaring som præsident.

– Han er den samme som i 2014, han er ikke blevet klogere, siger en kilde til Newsweek. Og i PiS vrider man sig over, at det først er nu at man har opdaget, at præsidenten ikke er så kvik – især når hans position er så vigtig for PiS i kampen mod statsminister Donald Tusk.

Andrzej Duda var ansat hos præsident Lech Kaczynski, og har altid været loyal overfor partiformand Jaroslaw Kaczynski, selv om en polsk præsident i henhold til forfatningen skal være helt uafhængig af partiinteresser. Men problemet er i øjeblikket, at Jaroslaw Kaczynski og præsident Andrzej Duda ikke taler sammen, formentlig fordi partiformanden er utilfreds med ”sin” præsident.

Stor skuffelse i PiS

Skuffelsen er stor i Kaczynskis nu tidligere regeringsparti. Godt nok forsinkede præsidenten indsættelsen af en ny regering med to måneder, så Kaczynski-regeringen kunne brænde dokumenter og tildele flere penge til politiske og familiemæssige loyale.

PiS havde også forventet, at Duda ville være deres magtfulde våben mod Donald Tusk og den nye regering. De var sikre på, at de med præsidenten kunne stoppe Donald Tusk. Men sådan er det ikke gået.

Kaczynski og PiS har fuldstændig undervurderet Donald Tusk som er en erfaren politiker, der kender alle knebene. Kilder i PiS siger, at det eneste Duda kan bruges til er at sprede dårligt om den polske regering i udlandet, som f.eks. i Davos. Helt ligegyldige tiltag og uden effekt, siger kilderne til Newsweek Polska.

Utilfredsheden med præsidenten gælder især to områder: Kampen om tv-stationen TVP og sagerne om de to tidligere kriminelle ministre, der nu er fængslet.

Public service-medierne

I sagen om tv-stationen TVP, Polsk Radio og nyhedsbureauet PAP, har den nye Tusk-regering udskiftede ledelserne i selskaberne. TVP har været PiS vigtigste kontakt til vælgerne. Donald Tusk informerede præsidenten om, at han ville foretage udskiftningerne – som han også havde lovet vælgerne. Men da reaktioner kom – ikke mindst fra Jaroslaw Kaczynski der åbent kritiserede præsidenten – så nedlagde Duda veto mod dele af en finanslov, der omfattede de 3 milliarder zloty, som de tre medievirksomheder skulle modtage i tilskud i 2024. PiS havde indkaldt til demonstrationer, og politikere derfra besatte periodiske de offentligt ejede medier, og krævede uafhængige medier og domstole. Netop de punkter som USA, EU og mange andre kritiserede Kaczynski og PiS for under deres regeringstid – frem til 13. december.

(Fortsættes under)

Vetoet mod finansloven gjorde det muligt for kulturministeren at begynde en afvikling af de hidtidige strukturer i TVP og de øvrige medievirksomheder. En regulær afvikling, så alle de PiS-loyale af de ansatte, kan smides ud meget nemt. Et rent selvmål, som det betegnes af PiS-folk, der er ved at miste troen på partiet.

— Det er på grund af ham (præsidenten, red.), at vi mister TVP, fordi hans handlinger gjorde det muligt at likvidere selskabet. Det var ham, der pludselig kom med benådningen (to fængslede fhv. PiS-ministre) lige før demonstration mod regeringen (11. januar), og ikke nok med det, han gjorde det ikke omgående, så vores vælgere tror simpelthen ikke på at vi kan gøre mere, siger en højtstående kilde i PiS til Newsweek Polska.

Anholdt i præsident paladset og direkte i fængsel

Den anden sag, som handler om to tidligere PiS-ministre Mariusz Kamiński og Maciej Wąsik, der blev dømt for kriminalitet begået i 2006 og 2007. De havde iscenesat kriminalitet mod Kaczynskis politiske modstandere, så der kunne kastes smuds på dem. Det skete blandt andet i forbindelse med den såkaldte jordlov. I 2015 blev de benådet af præsident Duda, en handling som en domstol ophævede sidste år, fordi man ikke kan benåde nogen, der ikke endelig er blevet dømt. Det blev de så igen, og selv om de søgte tilflugt i præsidentpaladset, så blev de arresteret af polsk politi og sikkerhedstjenesten. Trods deres dom, blev de atter betroet store stillinger, da PiS og Kaczynski kom til magten i 2015. Den nye regering har allerede varslet yderligere retsforfølgelse af de to, gennem deres handlinger efter 2015. De sættes også i forbindelse med spionage mod Kaczynskis politiske modstandere.

Benådning i gang – fængsling fastholdes

Præsident Andrzej Duda benådede dem for anden gang lige inden demonstrationerne den 11. januar, og det betød at justitsministeren satte en benådningsproces i gang. Men den tager tid, og imens er ministrene fortsat fængslet. Den proces kritiseres præsidenten også for.

(Fortsættes under)

Justitsminister Adam Bodnar har da også ignoreret presset fra præsidenten og PiS om at løslade de to kriminelle PiS-folk. Præsidenten taler for døve øre. Alt imens kan PiS kun vise deres utilfredshed gennem demonstrationer foran fængslerne, hvor de er indsat.

PiS falder i meningsmålingerne. Og det er naturligt. Inden og efter valget havde Lov og Retfærdighed lovet, at hvis de mistede flertallet, ville de danne regering med den nye koalition, Den Tredje Vej. Men den alliance valgte allerede inden valget at indgå samarbejde med Donald Tusk og Borgernes Platform (PO/KO).

PiS: De troede på os

Vælgerne stolede på PiS, og at den daværende statsminister Mateusz Morawiecki fortalte sandheden. Men da Donald Tusk blev taget i ed, indså PiS-vælgerne at det ikke var sandt. Og selv om præsidenten nedlægger veto, så er det Donald Tusk og regeringen der har fat i den lange ende, især fordi præsidenten ikke er dygtig nok, og fordi dialogen med Jaroslaw Kaczynski er gået i stå, ifølge PiS-kilderne er gået helt i stå.

Desperationen i Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er stort, og der venter et stort retsopgør mod tidligere regeringsmedlemmer og præsidenten, i sidstnævnte tilfælde for brud på forfatningen. Processen er sat i gang. Forud venter nye styrkeprøver mellem det tidligere og det nuværende regeringsparti.

To kommende valg

Den 7. og 21. april er der lokal og regionalvalg i Polen. Og de har stor betydning, for Polens fremtid. For mens vi i Danmark ikke bliver synderligt påvirket af et magtskifte ved et lokalvalg, så forholder det sig meget anderledes i Polen. Hvis valgresultatet minder om resultatet ved valget i oktober, så vil det betyde store udskiftninger på lokale og regionale niveauer. Og selv om der renses ud i de nationale institutioner efter Donald Tusk magtovertagelse, så er det intet mod de udrensninger og ny udnævnelser der venter, hvis det samme skred sker til valgene i april. Det vil omfatte tusindvis af mennesker.

I juni er der valg til Europa-Parlamentet, hvilket har mindre betydning for polsk indenrigspolitik, men begge valg frygtes af PiS-toppen, der frygter endnu en nedtur ved de kommende valg. Ikke mindst på grund af præsident Andrzej Duda.

Utilfredsheden med præsidenten vil fortsat stige – Jaroslaw Kaczynski har brug for en syndebuk til fiaskoen ved valget og den efterfølgende desperation og nedtur over tabet af regeringsmagten.

Præsidenten ligner en sikker vinder, når det gælder en syndebuk.

Denne analyse er hovedsageligt skrevet af Dominika Dlugosz fra magasinet Newsweek Polska og oversat, men er også – for at lette forståelsen – omfattende bearbejdet på dansk af polennu.dk redaktionen.

 

Utilfredshed med præsidenten eller ej

Utilfredsheden med præsidenten er stor. Men vi er tilfredse, hvis vi har råd til flere daglige nyheder. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan hjælpe os med den opgave, blandt andet ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.