Anden Verdenskrig begyndte i Gdansk

  1_sep_1939_-_Tyskerne_er_rykket_ind_i_Gdansk

  Tyske soldater ved hovedbanegården i Gdansk. Foto: Ukendt.


  GDANSK: I dag er det 74 år siden at Anden Verdenskrigs begyndte ud for Gdansk i Polen.


  Den 1. september 1939 angreb Nazityskland Polen, og det var begyndelsen på Anden Verdenskrig. Den 17. september angreb Sovjetunionen og blev i Polen frem til landets selvstændighed i 1989.

  Dagen markeres flere steder i Polen, ligesom der er events til minde om polakkernes kamp mod tyskerne på Westerplatte, ud for Gdansk.

  Nyt museum

  Om et år, på 75 års dagen for Anden Verdenskrig, åbner verdens største museum om Anden Verdenskrig i Gdansk.

  Museet har en ambition om at fortælle hele historien om Anden Verdenskrig fra den storpolitiske optakt til krigen til og med krigens betydning for Europa i årtierne efter, hvor kontinentet blev delt mellem de allierede og opsplittet i øst og vest.

  Vores pligt

  Museets formål er at sikre, at historien om Anden Verdenskrig ikke bliver glemt.
  – Museet skal være et monument over den måde vi polakker forstår vores pligt til fred (…) Det skal være et bevis på, at vi har draget de rigtige konklusioner af denne krig, sagde Polen statsminister Donald Tusk, da vinderprojektet af arkitekt-konkurrencen blev annonceret i 2010.

  Civile led mest

  Selv om krigen er beskrevet i utallige historiebøger og film er der mange dele af krigshistorien fra Polen og andre central- og østeuropæiske lande, der aldrig er blevet fortalt for et internationalt publikum. Polen og dets nabolande oplevede en langt mere brutal krig end de vesteuropæiske lande.

  Det skønnes, at seks millioner polakker mistede livet, mens andre millioner fik svære psykiske mén.

  Om et år

  Det nye museum bliver på 7.000 kvadratmeter, og ventes åbnet officielt den 1. september 2014.