Atomvåben skulle bane vejen for polsk angreb

podborsko_bunker_atom_vaaben

Indgangen til den hemmelige bunker i Podborsko, syd for Koszalin i der nordlige Polen, hvor der var atomvåben placeret, der skulle bruges mod Danmark. Foto: Leszek Zdrach.


KØBENHAVN: Tre bunkere i Polen med atomvåben skulle bruges til angreb mod Danmark, viser nye dokumenter.


Bunkere i de polske byer Podborsko, Brzeznica-Kolonia og Templewo havde atomvåben og skulle bruges i et angreb mod Danmark under kommunismen i Polen, skriver Berlingske.

Langt fra kysten

De tre bunkere ligger alle lidt syd for Koszalin og Szczecin i det nordlige Polen – mellem 50 og 100 kilometer fra Østersøkysten. Bunkerne er alle opført i slutningen af 1960erne og have atomvåben.

– Disse våben skulle bruges på den nordlige front ved invasion i den nordlige del af Tyskland og Danmark. Hvis situationen krævede atomvåben, kunne de læsses på lastbiler og køres til den nærliggende lufthavn for at blive benyttet som missiler, siger historiker Steen Andersen fra Statens Arkiver, der sammen med Per Henrik Hansen, lederen af Langelandsfortet, har fået godt fem millioner kroner til en udforskning af forholdet mellem Polen og Danmark under Den Kolde Krig. De to har netop besøgt Polen.

Konkrete angrebsplaner

– Warszawapagten havde særdeles konkrete angrebsplaner mod Danmark, og disse atombunkere passer som fod i hose ind i planerne. To polske missilbrigader skulle udstyres med taktiske atomvåben, der skulle anvendes i et angreb på Danmark og Nordtyskland. Vi ved, at de to brigader skulle sættes ind mod Danmark i den styrke, der går under betegnelsen 7. landsætningsdivision – denne division skulle landsættes på Sjælland, siger Steen Andersen til Berlingske.

Læs mere i Bent Blüdnikows artikel i Berlingske herunder.

LÆS MERE
Berlingske: Hemmelige atombunkere var en del af angrebsplanen mod Danmark