Baltic Pipe åbnet af to regeringschefer og en præsident

Baltic Pipe åbning
Baltic Pipe gasledningen mellem Polen og Danmark åbnes statsministrene Mette Frederiksen, statsminister Mateusz Morawiecki og præsident Andrzej Duda. Grafik: PN Teknik.

GOLENIOW: Baltic Pipe er netop åbnet af statsministrene Mette Frederiksen og Mateusz Morawiecki og præsident Andrzej Duda.


Baltic Pipe gasledningen mellem Polen og Danmark er åbnet. Det skete tirsdag middag, da den danske statsminister Mette Frederiksen, den polske statsminister Mateusz Morawiecki og den polske præsident Andrzej Duda, drejede på håndtaget på en kompressorstation i Goleniow ved Szczecin.

Det var planen, at den norske statsminister skulle deltage, men der kom afbud i sidste uge. Til gengæld var det ikke planen, at den polske præsident Andrzej Duda skulle have været med til åbningen.

Sabotage på gasledning?

Åbningen sker dagen efter, at der er konstateret tre læk på to andre gasledninger i området, nemlig Nord Stream I og II, der forsyner Tyskland med russisk gas gennem Østersøen.

– Baltic Pipe er blevet endnu vigtigere i lyset af krigen i Ukraine, sagde Mette Frederiksen i Polen. Den danske statsminister vil ikke udelukke at de tre lækager på gasledninger i Østersøen kan være sabotage.

– Vi ser på situationen med stor alvor, sagde Mette Frederiksen.

Dansk deltagelse

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen deltog også i åbningsarrangementet sammen med sin polske kollega, klima- og energiminister Mateusz Berger. Fra Energinet er direktør Thomas Egebo og bestyrelsesformand Mogens Lykketoft med i delegationen.

Gasrør-ledningen gør det muligt at transportere norsk naturgas til Polen via Danmark og er afgørende for, at Polen kan få opfyldt et mangeårigt ønske om at blive uafhængig af russisk gas. Samtidig binder Baltic Pipe de europæiske energisystemer sammen, og den øgede adgang til flere forsyningskilder, giver større europæisk forsyningssikkerhed.

Baltic Pipe får en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året. 80 procent af kapaciteten er allerede solgt for de første 15 år med henblik på transit til Polen og Øst- og Centraleuropa.

Læs mere om Baltic Pipe her