Beslutning om dato for de lokale og regional valg

  jaroslaw_walesa

  Jaroslaw Walesa har efter flere år i Bruxelles besluttet sig for at vende hjem til Gdansk. Han er borgmester kandidat for partierne Borgernes Platform og Moderne Polen. Privatfoto.


  WARSZAWA: De polske myndigheder har meddelt at det kommende lokal- og regional-valg vil blive gennemført den 21. oktober.


  Tirsdag formiddag er det blev bekendtgjort, at valgene til lokale og regionale parlamenter vil blive gennemført tirsdag, den 21. oktober. De steder hvor afstemningen kræver en anden valgrunde, bliver det den 4. november.

  PiS er største

  Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) ventes at blive størst i 10 ud af Polens 16 regioner i for-hold til oppositionspartierne Borgernes Platform (PO) og Moderne Polen. De to partier har slået sig sammen til efterårets valg, da de vil stå som et stærk alternativ til PiS.

  Ny Walesa i Gdansk

  Den mest markante ændring, men en danskers øjne, er borgmesterkandidaten i Gdansk, Jaroslaw Walesa. Han er søn af Nobel Fredspris modtager og tidligere præsident i Polen, Lech Walesa. Jaros-law Walesa er i dag medlem af Europa-Parlamentet for Borgernes Platform.

  Walesa er til valget den 21. oktober opstillet af Borgernes Platform og Moderne Polen, som er de største partier i Gdansk. Den nuværende borgmester Pawel Adamowicz stiller op som løsgænger, selv om han er oprindelig er valgt for Borgernes Platform.

  Polens parlament vedtog i juni en kontroversiel lov, der forbyder overvågning af afstemningsstederne.