Bøde til uafhængig tv-station er annulleret

  tvn24_tv_station

  Den uafhængige polske tv-station TVN24 slipper for at betale en bod på 1,5 million zloty, for at dække balladen i det polske parlamentet i midten af december forrige år. Arkivfoto.


  WARSZAWA: TVN24 der blev idømt en bod på næsten 1,5 million zloty, slipper alligevel for bøden. Polens radio og tv-nævn KRRIT har taget en kovending.


  Polens radio og tv-nævn (KRRIT) har nu trukket en bod til tv-stationen TVN 24 på næsten 1,48 million zloty tilbage. Det viser sig, at afgørelsen er baseret på en fejlhæftet rapport der er udarbejdet af et katolsk mediehus, der blandt andet tæller Radio Maria.

  Falske beviser

  I den tidligere afgørelse hed det, at tv-stationen har ”fremmet ulovlige aktiviteter og opmuntret til en adfærd, der har truet sikkerheden i landet”. Det viser sig, at afgørelsen er baseret på de falske informationer fra mediehuset, formentlig for at gøre sig mere populær i regeringspartiet. I den erkendelse er bøden nu helt frafaldet.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Millionbøde til tv-station for dække ballade i parlamentet

  Ifølge kilder tæt på Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski, blev han gal over afgørelsen. Det har sikkert også været en medvirkende årsag til, at det polske radio og tv-nævn har trukket hele bødekravet tilbage.

  Tysk amerikansk?

  Polen, der i forvejen er under hårdt internationalt pres, fik hård kritik fra det amerikanske udenrigsministerium, da boden blev givet. Og Kaczynski prioritere samarbejdet med USA højest. TVN er nemlig en amerikanske mediekoncern, og amerikanerne brugte lejligheden til en fornyet kritik af de demokratiske tilstande i Polen. Mange steder i Polen opfattes TVN og TVN24 som tyske tv-stationer, men de er amerikanske. Polen og Tyskland er i forvejen på kant med hinanden, da den nye polske regering kræver krigsskadeserstatning fra Tyskland, til trods for at regnskabet flere gang er afsluttet.

  Parlament besat

  Baggrunden for bøde er mediets dækning af problemerne i Sejmen mellem den 16. og 18. december forrige år, da Polens regerings ville smide medierne ud af parlamentsbygningen. Det fik både medie og parlamentsmedlemmer til at reagere, og betød at flere oppositionsmedlemmer besatte parlamentet over jul og nytår. Men nu er bøden altså trukket tilbage, og den polske regering har nu en kontroversiel sag mindre.