Chefen for Polens nationale energiselskab fyret

  Grazyna_Piotrowska-Oliwa_Polen_PGNiG_polennu

  Grazyna Piotrowska-Oliwa er trådt tilbage som frontfigur for det nationale polske energiselskab PGNiG. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Chefen for det nationale energiselskab PGNiG er blevet fyret efter at have lavet en aftale med Gazprom om forundersøgelser til ny gasledning.


  Et memorandum, der er underskrevet mellem det statslige polske PGNiG og Gazprom om en Jamal 2 gasledning, har nu også kostet topchefen Grazyna Piotrowska-Oliwa jobbet.

  Statsminister uviden

  Ifølge polske medier, skulle PGNiG – uden statsminister Donald Tusks viden – have underskrevet en aftale med Gazprom om at undersøge mulighederne for at bygge en gasledning (Jamal 2), der skal forbinde Rusland med Polen, Slovakiet og Ungarn.

  Minister røg også

  I april blev minister for offentlig ejendom, Mikolaj Budzanowski afskediget af samme årsag, fordi han ikke konsulterede sin regeringschef om sagen, før aftalen blev underskrevet.

  Aftalen er indgået mellem det russiske statsejede selskab Gazprom og Europol Gaz (48 procent ejet Gazprom og 48 procent PGNiG).

  Bestyrelsesbeslutning

  Beslutningen om at afskedige Piotrowska-Oliwa er taget af bestyrelsen for PGNiG, og den nu tidligere topchef siger til det polske nyhedsbureau PAP:

  – Jeg kan ikke opfatte dagens beslutning om min afskedigelse, som en vurdering af min evner som bestyrelsesformand for PGNiG.

  Aftalt med bestyrelsen

  – Aftalen (om gasledningen, red.) blev indgået i overensstemmelse med loven og i fuld overensstemmelse med aktionærernes repræsentanter i bestyrelsen, siger Grazyna Piotrowska-Oliwa.

  Skandale om skifergas

  Polens regering er også utilfreds med PGNiG’s håndtering af skifer-gas i Polen. Selv om selvskabet har alle rettigheder til skifer udvinding, er selskabet ikke tilfreds med, at den nye gastype kan udkonkurrere de eksisterende gasleverancer.