CIA til forhandlinger med Qatar og Israel i Polen

I lighed med mange andre byer i verden, har der også i Warszawa været store demonstrationer med krav om at stoppe krigen og den humanitære krise i Gaza. Men alligevel har CIA, Mossad og Qatar valgt af forhandle i den polske hovedstad, om en afslutning på den humanitære krise i Gaza. Foto: Piotr Lupinski, LAPP FOTO Warszawa.

WARSZAWA: Mandag har chefen for CIA holdt møder med chefen for Mossad og Qatars regeringsleder. Forhandlingerne handler om Gaza.


Chefen for CIA, Bill Burns har mandag holdt møder med Qatars premierminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, og chefen for den israelske efterretningstjeneste (Mossad) David Barnea. Det skriver det polske regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Tre dage efter første møde

Mødet kommer tre dage efter at Qatar og Mossad-lederne holdt deres første møde. Emnet er og var gidslerne som Hamas tilbageholder i Gaza. – og ikke mindst de voldsomme angreb fra den israelske hær. Angreb der har kostet cirka 10.000 mennesker livet, de fleste kvinder og børn. Lige nu er Gaza et åbent fængsel, hvor der er mangel på alle fornødenheder, og hvor pressen ikke har adgang til at afdække grusomhederne.

Den humanitære krise i Gaza har fået USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og en lang række andre til at kræve at Israel indstiller sine angreb. De kræver at Israel finder gidslerne på andre måder. Søndag blev det afsløret, at det israelske militær havde dræbt tre landsmænd der var gidsler. Det skete, selv om de tre israelere bar et hvidt flag.

Selv om mødet bekræftes fra flere sider, vil CIA vil ikke kommentere oplysningerne. I Warszawa spekuleres der i hvorfor mødet holdes i Warszawa. Polen er et af de få lande, der indtil nu ikke har fordømt Israels angreb på Gaza-striben.

Hvorfor Warszawa?

Det frie polske medie onet.pl vurdere sagen på denne måde: Det kan ikke udelukkes, at Warszawa er valgt som mødested for forhandlingerne af politiske årsager. De polske tjenester har traditionelt stærke og gode relationer til både CIA og til de israelske efterretningstjenester. I sidstnævnte tilfælde kan det langt fra udelukkes, at relationerne mellem tjenesterne i Israel og Polen, faktisk er meget bedre end mellem de to landes politikere, skriver onet.pl.

I 2019 var Polen vært for en konference om fred i Mellemøsten, som en reaktion på Irans adfærd i regionen.