Dansk forfatter og journalist får polsk medalje

  anna_elisabeth_jessen

  Den danske journalist og forfatter Anna Elisabeth Jessen med den polske medalje, som blev overrakt af Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys. Foto: Polens ambassade.


  ODENSE: Den danske journalist og forfatter Anna Elisabeth Jessen har modtaget en fortjeneste medalje fra Polens præsident.


  Journalist og forfatter Anna Elisabeth Jessen har modtaget en medalje fra Polens præsident Andrzej Duda.

  Anna Elisabeth Jessen har fået medaljen for sin bog Kraniet fra Katyn (2008), der handler om et kranium som den danske retsmediciner og efterretningsofficer Helge Tramsen, bragte fra Katyn i Rusland til Danmark i 1943. Udover bogen har den danske journalist også lavet radio og tv-udsendelser for DR om den spændende historie. Tv-serien er udover i Polen og Danmark vist i flere europæiske lande og i USA.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Ambassaden om medaljeoverrækkelsen

  Polsk officer

  Kraniet tilhørte den myrdede polske officer Ludwik Szymanski, som blev nakkeskudt i Katyn ved Smolensk i april 1940, hvor han led samme skæbne som cirka 22.500 andre højtstående polakker fordelt på flere steder. Udryddelsen af polakkerne skete på Josef Stalins personlige ordre, og efter aftale med Tyskland i august 1939. Sovjetunionen nægtede at stå bag udryddelsen af polakkerne helt frem til 1990, hvor daværende præsident Lech Walesa fik Moskva til at indrømme mordene.

  Polsk version på vej

  En polsk oversættelse af bogen er på vej, skriver ambassaden.

  Kraniet er en vigtig del af den polske historie, og det blev efter bogudgivelsen returneret til Warszawa, hvor det ved en stor ceremoni – som også Anna Elisabeth Jessen deltog i – blev placeret på Forsvarsmuseet i Warszawa. Der findes også et nye Katyn museum i byen, men kraniet har fået plads i en montre i museet ved floden Wisla i den polske hovedstad.

  Anna Elisabeth Jessen fik medaljen overrakt af Polens ambassadør i Danmark Henryka Moscicka-Dendys ved en konference på Syddansk Universitet i Odense. Bogen er blevet til i tæt samarbejde med den daværende polske diplomat, Radek Krajewicz.

  LÆS OGSÅ
  Eksternt link: Anmeldelse af Kraniet fra Katyn (2008)