Dansk minister roser polsk indsats for Ukraine

Dansk minister Polen Ukraine
Den danske udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (tv.) var dybt bevæget over situationen ved grænsen mellem Polen og Ukraine. Han havde stor ros til polakkerne for deres indsats. Danmark har afsat 280 millioner kroner i foreløbig nødhjælp til den ukrainske befolkning. Foto: Danmarks ambassade i Warszawa.

MEDYKA: Danmarks udviklingsministeren Flemming Møller Mortensen roser polakkerne, efter at have besøgt grænsen til Ukraine.


Lørdag besøgte udviklingsminister Flemming Møller Mortensen den polsk-ukrainske grænseovergang ved Medyka, der er den travleste af de mange grænseovergange mellem Ukraine og Polen.

Den danske minister sagde, at han var bevæget over situationen ved grænsen. Han roste polakkerne for den store indsats og udtrykte stor taknemlighed over den polske indsats for ukrainerne.

Flemming Møller Mortensen besøgte også FN’s og Beredskabsstyrelsens logistikcentre for humanitære forsyninger til Ukraine. Han mødtes også med Dansk Flygtningehjælp.

280 millioner til humanitære formål

Inden afrejsen sagde ministeren:

– Jeg tager til Polen for, at mødes med de humanitære organisationer, som vi allerede har støttet med over 280 millioner kr. til indsatser i Ukraine og i nabolandene. Vores partnere såsom FN, Beredskabsstyrelsen og civilsamfundsorganisationerne gør en forbilledlig indsats under utroligt svære omstændigheder. De er til stede på jorden og hjælper det ukrainske folk dag og nat med blandt andet fødevarer, husly og adgang til sundhedsindsatser, sagde Flemming Møller Mortensen.

Mobilt hospital til Ukraine

Danmark har afsat over 280 millioner kroner til humanitære og andre akutte behov i Ukraine og nabolande. 100 millioner er gået til det danske civilsamfund og 100 millioner til Internationalt Røde Kors og FN. Danmark har også bidraget gennem Beredskabsstyrelsen i form af et civilt mobilhospital og udstyr til civilbeskyttelse, og har indtil videre afsat 50 millioner kroner til donation af lægemidler og medicinsk udstyr, som Ukraine har efterspurgt. Det er eksempelvis antibiotika, smertestillende medicin og lægemidler til brug ved narkose. Der er også afsat 8 millioner kroner til mindre danske NGO’er, der allerede arbejder i Ukraine.

– Vi følger situationen time og time og gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe i og omkring Ukraine. Det er desværre en krise, som kan blive langvarig og fatal for uskyldige civile i vores nærområde. Det er af største væsentlighed, at vi handler med det samme. Nødhjælps arbejdet inde i Ukraine er svært. Russerne holder sig ikke tilbage: Civile skånes ikke, og i flere dele af landet må der søges ly i kældre. Det til trods bliver vi og vores partnere ved med at gøre alt, hvad vi kan, og arbejdet på jorden gør en stor forskel, siger den danske udviklingsminister.

Polen Ukraine
Den danske udviklingsminister Flemming Møller Mortensen besøger et lager, hvor 14 containere med et dansk nødhospital, står klar til at blive sendt til Ukraine. Foto: Danmarks ambassade i Warszawa.

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.

LINK: Den danske regerings hjemmeside