Dansk politi efterforskes for uagtsomt manddrab

isolation ved indrejse
Dansk politi efterforskes af den polske anklagemyndighed og politiet. Efterforskningen er rettet mod danske politibetjente om uagtsomt manddrab. I Danmark er sagen for længst afsluttet. Arkivfoto.

ESBJERG: Dansk TV-2 har afsløret, at dansk politi ignorerede den polske anklagemyndighed i en sag mod dansk politi om uagtsomt manddrab på polak.


 

Dansk politi syltede efterforskningen i halvandet år, i en sag om uagtsomt manddrab mod en 29-årig polak. Og det er politiet der er på anklagebænken ved myndighederne i Poznan.

Det er dansk TV-2’s journalister Bettina Szücs og Morten Høeberg Mortensen der har beskrevet sagen.

(Fortsættes under)

Den 29-årige polak Lukasz Makala døde i 2021 på Esbjerg Hospital. Det var to dage efter, at han var blevet udsat for en voldsom anholdelse af dansk politi. Han boede i Esbjerg, og var i byen Tjæreborg, da anholdelsen fandt sted. På den baggrund indledte polsk politi i Poznan en efterforskning for uagtsomt manddrab mod Syd- og Sønderjyllands Politi. I Danmark er sagen afsluttet.

Sagen afsluttet i Danmark

I Danmark er efterforskningen lukket, og Rigs- og Statsadvokaten har afgjort, at ingen betjente skal tiltales. Danmarks justitsminister Peter Hummelgaard har i sagen udtalt, at politiet har gjort det rigtige, og at han har tillid til politiet. Om det betyder, at Danmark ikke vil anerkende polsk politis efterforskning, er ikke oplyst.

(Fortsættes under)

LINK: Danmarks justitsminister om sagen (TV-2)

Men vidneudsagn fra den afdødes arbejdsgiver, der var til stede ved anholdelsen, overværede at politiet tildelte mindst 20 slag med politistave mod polakken.

Anklagemyndigheden i Poznan

Det var den afdødes søster, der gav polsk politi danske avisartikler om sagen. Den polske anklagemyndighed og polsk politi så på sagen med stor alvor, og har indledte straks efterforskningen med henblik på sigtelse for uagtsomt manddrab, udført af danske politibetjente.

Sagen er godt beskrevet i TV-2 dokumentaren: Tragedien i Tjæreborg, der handler om dansk politis magtanvendelse overfor borgere. Udsendelsen kan ses på nedenstående link:

TV-2: Tragedien i Tjæreborg

Dansk politi eller ej! Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.