Danske aborter er en hjælp for polske kvinder

Aborter Polen og Danmark
Aborter: Kasia Arndt (th.) har været medinitiativtager til abortdemonstrationer til fordel for polakker i Danmark. Tirsdag aften fortalte hun på dansk TV-2 om hendes egne oplevelser med konsekvenserne af abortforbuddet i Polen. Foto: PN Teknik.

KØBENHAVN: Danske partiers tilbud om abort er en hjælp for polske kvinder, men det er kun en midlertidig løsning. Vi skal have fri abort, siger polske Kasia Arndt.


Aborter: De danske partier Enhedslisten, Radikale og Venstre vil tilbyde polske kvinder gratis abort i Danmark. Det sker som følge af det næsten totale abortforbud, som Kaczynski-regeringen i Polen har indført. Ideen er at Danmark betaler 20 millioner kroner over fire år til foreningen Sex og Samfund, der så bruger pengene til at tilbyde polske kvinder abort i Danmark. Det vil hjælpe 165 polske kvinder om året.

Aborter i Polen

Frem til 1973 var det danske kvinder der rejste til Polen og fik foretaget en abort.

Kasia Arndt, der er polak og har boet i Danmark i tre år, hilser initiativet velkomment. Hun var medarrangør af abortdemonstrationer i Danmark til fordel for polakker.

Om det danske forslag siger hun:

– Det får polske kvinder til at føle sig stærkere, og at de ikke står alene, siger Kasia Arndt.

– Jeg er ret sikker på, at Danmark ikke vil være et første valg, fordi det ligger langt væk, men det vigtigste er, at kvinderne får muligheden.

– Det vil være en kæmpe hjælp. Men vi opfatter det som midlertidige løsninger, der vil hjælpe kvinder i den situation lige nu. Målet er en permanent løsning indenfor Polens grænser. Vi vil have fri abort, siger Kasia Arndt til TV-2.

LINK: TV-2 med Kasia Arndt TID 10:49

Hos Sex og Samfund siger generaldirektør Bjarne Christensen til polennu.dk, at han håber at et flertal i Folketinget vil bakke op om forslaget om danske aborter. Han erkender, at der er tale om symbolpolitik.

– Det her er et af de allervarmeste, værdipolitiske, menneskeretslige spørgsmål i Europa lige nu. Lovgivningen er strammet så meget, at kvinder skal gennemføre graviditeten, selv hvis fostret ikke er i stand til at overleve. Det er fuldstændig umenneskeligt, siger Bjarne Christensen og tilføjer:

– Det her initiativ skal være med til at støtte de kvinder, der virkelig kommer i kæmpe problemer, og så skal det selvfølgelig også være et politisk signal, hvor man går op imod den meget restriktive, konservative værdipolitik, der nu føres fra Polens side, siger generaldirektøren til TV-2.

LINK: Sex og Samfund – stop abortforbud

Det er fortsat uvist om der er flertal for forslaget i det danske Folketing.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.