Danske firmaer skal have del i polske energiinvesteringer

  Polen_privatiserer_energisektoren

  Mindre kul og mere vedvarende energi er et nøglebegreb i de kommende års omstilling af energi sektoren i Polen.Foto: www.msp.gov.pl


  WARSZAWA: Store investeringer er på vej i den polske energisektor. Liberale økonomer kritiserer regeringens privatiseringstiltag.


  I de kommende 20 år vil Polen investere op mod 48 milliarder euro i energisektoren.

  Det oplyser den danske ambassade i Warszawa.

  Danske skal på banen

  Polens nye energipolitik lægger op til introduktion af vedvarende energi og til omfattende ud- og ombygninger af den konventionelle energisektor.

  Ambassaden i Warszawa mener, at danske virksomheder skal på banen allerede nu, hvis de vil være med i kapløbet om ordrer hos de polske energiselskaber.

  Samarbejde med energiselskab

  Derfor har ambassaden indledt et samarbejde med Polens næststørste energigruppe Tauron.

  Samarbejdet omfatter også Dansk industri og Eksportrådet, som vil arrangere markedsbesøg og præsentationsmøder for danske virksomheder hos Tauron.

  Liberal kritik

  Den polske regering er i gang med at sælge sine aktier i de store energiselskaber. En del af privatiseringen er blevet kraftigt kritiseret af en gruppe liberale økonomer.

  Den mest fremtrædende kritiker er Leszek Balcerowicz, som var arkitekten bag Polens tranformation fra socialistisk planøkonomi til markedsøkonomi.

  Staten køber aktier

  I et åbent brev til regeringen kalder han og 21 andre økonomer salget af statens aktier i elskabet Energa for en “pseudoprivatisering”.

  Det skyldes blandt andet, at køberen af aktierne er et andet statsejet selskab, PGE.

  Det nye – statsejede – selskab vil kontrollere 40 procent af Polens energimarked.

  Betænkelige polakker

  En meningsmåling viser i øvrigt, at 46 procent af polakkerne ikke er begejstrede for at udenlandske virksomheder får mulighed for at købe aktier energiselskaber, miner og hospitaler.

  Læs mere om den danske ambassades samarbejde med Tauronn