Danske politihunde passer på pave Frans i Sverige

  danske_politi_hunde

  Danske politihunde er et af Danmarks bidrag til pave Frans besøg, når han mandag og tirsdag er i Lund og Malmø i Sverige. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Pave Frans kommer til Lund og Malmø mandag og tirsdag, og det har skruet sikkerheds-niveauet op i hele Øresundsregionen.


  Mandag kommer pave Frans til Lund i Sverige, hvor han skal deltage i en stor ceremoni i forbindelse med 500 året for reformationen. Den 31. oktober er årsdagen for Martin Luther, der efter sigende satte sine 95 teser fast på porten til slotskirken i Wittenberg i 1517.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Paven: Krig i verden er ikke mellem religioner

  500 året

  Mødet i Lund knytter sig dermed til næste års 500-års jubilæum for reformationen, der vil få stor opmærksomhed i de lutherske kirker verden over. Men at mødet bliver afholdt i Lund skyldes flere ting, oplyser den katolske kirke i Danmark. Det var i Lund at Det lutherske Verdensforbund blev oprettet i 1947, og forbundet fejrer sit 70-års jubilæum i 2017. Lund ligger også i ”det lutherske Skandinavien”, som på mange måder er blevet præget af reformationen.

  Tirsdag i Malmø

  Tirsdag fortsætter det katolske overhoved til Malmø, hvor der vil blive holdt en stor åben gudstjeneste i Malmø Arena. Fra den katolske kirke i Danmark deltager blandt andet den polske biskop i Danmark Czeslaw Kozon.

  Dansk politi

  Dansk politi er også inddraget i besøget, men fra politiet oplyser man, at dansk politi bidrager til besøget med hunde, der skal opsnuse eventuelle bomber før og under pavens besøg i Malmø. Men sikkerhedsniveauet er skuret op, og det har ikke været højere i Danmark siden den amerikanske præsident Barack Obama var på besøg.

  Første gang siden 1989

  Svensk politi vil sammen med efterretningstjenesten Säpo og pavens egne livvagter stå for sikkerheden under besøget. Det er første gang siden 1989, at Skandinavien får besøg af en pave. Dengang besøgte den daværende pave, Johannes Paul II både Danmark, Sverige og Norge. I denne omgang bliver besøget dog begrænset til Sverige, selv om man fra danske side har forsøgt at overtale pave Frans til at besøge København.

  Svenske værter

  Det er Det lutherske Verdensforbund og Vatikanet, der står bag arrangementet. Det lutherske Verdensforbund repræsenterer 72 millioner lutheranere fra 144 kirker. Den katolske Kirke har mere end 1,2 mia. troende på verdensplan.

  Værter for mødet er Svenska kyrka i et tæt samarbejde med den katolske kirke i Sverige og Sveriges Kristne Råd.