Debat om demokrati og retsstat i parlamentet

  grzegorz_schetyna_formand_po_borgernes_platform

  Den 54 årige tidligere udenrigsminister Grzegorz Schetyna er formand for Borgernes Platform (PO), som EU præsident Donald Tusk var formand tidligere. Han er også oppositionens kandidat som ny statsminister. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Oppositionens største parti vil give regeringen et mistillidsvotum for håndteringen af demokratiet og ændringerne i retsstaten.


  Det tidligere regeringsparti, Borgernes Platform (PO), har indgivet et mistillidsvotum til den nuværende Lov og Retfærdigheds (PiS) regering.

  Demokrati destruktion

  Formanden for PO-gruppen i parlamentet Slawomir Neumann siger, at de seneste 17 måneders demontering af det polske demokrati og den polske retsstat er baggrunden for mistilliden. Han underbygger det ved at sige, at regeringen har gennemført systematisk overgreb på lokale enheder af statslige organisationer, lavet markante og kritisable ændringer i retsvæsenet, og ved i den seneste tid at have kastet stor skam over Polen på den internationale scene. Her henviser Neumann til den polske regerings modstand mod Donald Tusk i EU og den efterfølgende destruktive polske afslutning på EU-topmødet.

  Ikke flertal

  Regeringspartiet har 234 pladser i det polske parlament Sejmen ud af de i alt 460 pladser. Der skal dermed 231 stemmer til et flertal, og oppositionen ved godt at der ikke bliver flertal for et mistillidsvotum.

  – Men det betyder at debatten skal tages, og det giver muligheden for at få fokus på de akutte og presserende problemer, oplyser PO-formanden i Sejmen.

  Debat med sindsro

  Men det nye mistillidsvotum giver ikke anledning til søvnløse nætter hos regeringspartiet.

  – PiS er ikke bange for en diskutere regeringens resultater, siger Ryszard Terlecki der er leder af PiS i Sejmen.

  – Vi ved hvad vores regering har gjort i det seneste halvandet år, og det er mere end hvad Borgernes Platform og Det Polske Bondeparti (PSL) gjorde på otte år, siger PiS lederen.

  PO og PSL regering

  Borgernes Platform og Det Polske Bondeparti dannede regering fra 2007 til 2015, og er den eneste polske regering der har opnået et genvalg siden kommunismen.