Demonstrationer i 63 polske byer i dag mod regeringen

  kod_demostration

  35-års dagen for krigsretstilstanden i Polen bliver brugt til nye demonstrationer mod den nye polske regering, og for demokratiet i Polen. Billedet er fra en af demokratibevægelsen KOD’s tidligere demonstrationer. Foto: Katarzyna Pierzchala, KOD.


  WARSZAWA: Polakker strejker og demonstrerer i dag i polske, amerikanske og europæiske byer i protest mod Polens regering.


  Tirsdag er der varslet strejker og demonstrationer i 63 polske byer og i 16 byer i Europa og USA. Det er demokratibevægelsen KOD, der står bag protesterne. Protesterne bakkes op af flere tidligere polske præsidenter, blandt andet Nobel Fredspris vindere Lech Walesa.

  Demokrati tilbage i Polen

  KOD har arrangeret talrige demonstrationer for mere demokrati i Polen, efter at Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kom til magten sidste år, og har indført en række stærkt kritiserede reformer. Ikke alene af polakkerne, men også af EU, USA og andre af Polens traditionelle venner.

  Kontroversielle tiltag

  Regeringen har gennemført udrensninger hos myndighederne, overtaget kontrollen med domstole og anklagemyndighed, tilladt mere overvågning af private personer uden dommerkendelse, overtaget kontrollen over medier og en række andre stærkt kritisable forhold, som anses af blandt andet EU for at være brud på aftalerne for demokrati. Også fra dansk side er der rejst kritik.

  Polsk abortlov

  Senest KOD var på barrikaderne, var da et flertal i parlamentet bestående af PiS-medlemmer, gennemførte radikale stramninger af den polske abortlov, for herefter at omgøre beslutningen efter massivt pres fra de polske kvinders og KOD’s protester.

  Spændingerne mellem de demokratiske kræfter i Polen og det stærk katolske regeringsparti er taget til i styrke de seneste måneder.

  Årsdag for krigsretstilstand

  Den 13. december er en vigtig symbolsk dag i Polen. Det er 35-års dagen for kommunisternes indførsel af krigsretstilstand i 1981, hvor tusindvis af demokratiforkæmpere i Polen blev arresteret. KOD mener, at regeringen i dag har lige så meget respekt for demokratiet, som kommunisterne havde mens Polen var under overherredømme fra Moskva.

  Vigtig EU-dag

  Modstandere af EU i Polen har også brugt datoen som skræmme eksempel overfor EU. Det var nemlig den 13. december 2002, at forhandlingerne om Polens optagelse i EU blev aftalt i København under ledelse af daværende EU formand Anders Fogh Rasmussen.

  Strejker i polske byer

  Der strejkes tirsdag i følgende polske byder: Augustow, Biala Podlaska, Bialystok, Bielsko Biala, Bydgoszcz, Czestochowa, Czluchow, Dabrowa Gornicza, Elblag, Elk, Debica, Drawsko Pomorskie, Dzierżoniow, Gdansk, Gdynia, Gizycko, Gorzow Wlkp., Jelenia Gora, Kalisz, Katowice, Kedzierzyn Kozle, Kielce, Klodzko, Kolobrzeg, Koszalin, Krakow, Krosno, Legnica, Leszno Wlkp, Lebork, Lublin, Lodz, Myslenice, Nowy Tomysl, Olsztyn, Opole, Ostroleka, Pieniny, Pleszew, Poznan, Puck, Radom, Rybnik, Rzeszow, Siedlce, Slupsk, Sopot, Starachowice, Suwalki, Szczecin, Tarnobrzeg, Tarnow, Torun, Walcz, Warszawa, Wejherowo, Wegorzewo, Wloclawek, Wroclaw, Wyrzysk, Zamosc, Zgierz, Zielona Gora.

  Også udenfor Polens grænser

  Uden for Polens grænser er der også demonstrationer i: Berlin, Bruxelles, London, Luxembourg, Stockholm og Wien, der er blandt de europæiske byer, og i USA er der demonstrationer i Florida, Chicago, Los Angeles, New York, Phønix, Sacramento, San Francisco, Seattle og Washington DC samt Vancouver i Canada.