Den 11. december afgøres den polske regerings fremtid

Polen
Den 11. december afgøres den polske regerings fremtid i Sejmen, oplyser parlamentsformanden mandag eftermiddag. Klokken 10.00 skal den præsidentudpegede regeringsleder præsentere sin politik og regering for parlamentet. Her skal et flertal støtte regeringen, for at den kan fortsætte. Det flertal eksisterer ikke ifølge en indgået skriftlige aftale mellem medlemmerne. Foto: Sejmen.

WARSZAWA: Mandag den 11. december skal statsministeren have godkendt sit program og den polske regerings fremtid.


Mandag den 11. december afgøres den polske regerings fremtid. Trods et kendt flertal mod en Kaczynski-regering med Mateusz Morawiecki som statsminister, så har den polske præsident Andrzej Duda bedt ham om at gøre forsøget.

Mandag i denne uge blev den nye regering taget i ed, og for at den kan blive siddende skal dens politik og personsammensætning, godkendes af det polske parlament. Og nu oplyser statsministeren, at parlamentsformanden har accepteret hans forslag om tidspunktet. Det bliver mandag, den 11. december klokken 10.00.

(Fortsættes under)

Den polske regerings fremtid

Men trods præsidentens forsøg på at trække tiden, så er den ”nuværende” polske regerings muligheder udtømte.

Den holder lige indtil den skal godkendes den 11. december, for et flertal i parlamentet har allerede lavet et regeringsgrundlag, og indgået skriftlig aftale om fordeling af poster. Vælgerne fravalgte Mateusz Morawiecki og Jaroslaw Kaczynski ved valget, til fordel for et nyt flertal der peger på Donald Tusk, tidligere statsminister og EU-præsident, samt formand for Borgernes Platform (PO).

46 medlemmer af det polske parlament kan pege på en ny statsministerkandidat, når præsidentens kandidat og regering, ikke kan godkendes af parlamentet. Dermed er den nye polske regerings fremtid klar. Den må træde tilbage.

 

Vil du støtte vores dækning af Polen? – så vil et økonomisk bidrag være en stor hjælp. Vi har nemlig fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.