Donald Tusk satser på flertal uden partnere

  Donald_Tusk_seks_dage_før_valget_i_Polen__Fot

  Statsminister Donald Tusk på valgturne i Krakow. Han afviser spekulationer om koalitionspartnere efter valget på søndag. Foto: Grzegorz Roginski.


  WARSZAWA: Selv om meningsmålingerne kun spår Borgernes Platform mellem 30 og 35 procent af stemmerne, så tror statsminister Donald Tusk stadig på et absolut flertal.


  Donald Tusk, der også er formand for partiet Borgernes Platform (PO), står kun til at få mellem 30 og 35 procent af stemmerne, selv om partiet for bare få måneder siden stod til absolut flertal. I samme måling står en udbryder fra partiet, Janusz Palikot, til at få 9 procent af stemmerne til hans nye parti – stemmer der kan blive afgørende for Donald Tusks muligheder for at danne regering.

  Valgkamp i Krakow

  Da journalister spurgte Donald Tusk under hans valgkamp, om muligheden for en Borgernes Platform-Palikot-koalition, sagde Tusk, at han kun tænker på at opnå et absolut flertal, og lagde dermed afstand til en potentiel redningsplanke for at beholde regeringsmagten, efter valget på søndag.

  – En effektiv regering er ikke en regering med mange partier og mange forskellige idéer, sagde Tusk.

  – Jeg tænker ikke på koalitioner, jeg gør alt for at vinde, sagde statsminister og EU formand Donald Tusk.

  Spild ikke stemmen

  Leder af Lov og Retfærdigheds partiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski opfordre siger, at det er stemmespild at stemme på de små partier til valget den 9. oktober.

  – Spild ikke din stemme på små partier, for så kommer du til at stemme på Tusk og Palikot-koalitionen, sagde Kaczynski.

  Janusz Palikot, der brød med regeringspartiet PO og Donald Tusk sidste efterår, er ærke-fjende af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

  Gennemsnit af målinger

  I en ny gennemsnitberegning af fire meningsmålinger fra den seneste uge, står Borgernes Platform (PO) til at få 34 procent af stemmerne, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) står til 29 procent, Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) til 8 procent, udbryderen fra PO – Palikot Movement (RP) får 7 procent og det polske bondeparti (PSL) opnår støtte fra 6 procent af polakkerne.

  PiS-udbryder ude

  Polen kommer først (PJN) – der er udbrydere fra PiS) får kun 3 procent af stemmerne ifølge målingen, og kommer dermed ikke over den polske spærregrænse på 5 procent.