DR symfoniorkester spiller værker af polske Gorecki

  Polens_berømte_komponist_Henryk_Gorecki

  Den polske komponist Henryk Gorecki døde sidste år i november, 76 år gammel.


  KØBENHAVN: DR symfoniorkester giver koncert med musik af den berømte polske komponist, Henryk Gorecki, der sendes direkte torsdag aften på DR P2.


  Torsdag og fredag aften danner Danmarks Radios koncerthus rammen om en koncert med Danmarks Radios symfoniorkester, der spiller den berømte polske komponist, Henryk Goreckis, 3. symfoni.

  Koncerten torsdag transmitteres direkte på DR P2 torsdag kl 19.30

  Værkets solist er den libanesiske sopran Isabel Bayrakdarian, og dirigenten er amerikaneren, John Axelrod. De to har tidligere samarbejdet om indspilningen af en filmudgave af Goreckis 3. Symfoni og ugens koncerter tænkes også udgivet på CD.

  Gennembrud

  Det store gennembrud fik Henryk Gorecki med sin 3. symfoni med tilnavnet ”Sorgens sange”, men baggrunden for værket er særdeles dyster.

  Musikken tager nemlig sit udgangspunkt i stemningen fra de tyske koncentrationslejre i Polen under Anden Verdenskrig.
  Det er langsom og inderlig musik. Musik, som udtrykker stærke følelser og smerte. Den er næsten statisk. Næsten uden bevægelse. Men til gengæld bliver lytteren netop bevæget.

  Når Goreckis 3. symfoni blev så populær, skyldes det dels at musikken kommunikerer så stærkt og direkte til publikum. Den vækker følelser og gør indtryk. Den forandrer dén person, som lytter til den.

  Musik til publikum

  I 1950erne, 60erne og 70erne, var der meget langt mellem den komponerede musik og publikum. Musikken optrådte ofte kun på koncertprogrammerne, fordi den var ny og fordi orkestrene skulle tilgodese samtidens musik.

  Komponisten Henryk Gorecki i Polen kom på smuk vis til at personificere en modbevægelse, som bragte musikken tilbage til publikum.

  Med til historien er også at den kommercielle engelske radiostation, Classic FM, redigerede et uddrag af symfonien, som de så lagde i ”A-rotation”. Med andre ord: de spillede den hele tiden. Deres publikum blev efterhånden afhængige af de mørke og dystre toner – og købte herefter hele symfonien på CD.

  Henryk Gorecki døde sidste år i november, 76 år gammel.