Ekspert: SAS slipper næppe for kompensation

  sas_oeger_antallet_af_afgange_til_wroclaw_og_poznan_martin_bager_polennu

  SAS fortsætter med at aflyse flyafgange på grund af en pilotstrejke. Selskabet afviser at udbetale kompensation til de mange strandede rejsende, men den gør ikke siger flere eksperter som polennu.dk har talt med. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Strejke blandt SAS-piloterne fortsætter. Mange afgange til Polen er aflyst mandag og tirsdag, og det ser ud til at fortsætte. SAS afviser kompensation, men den går ikke, siger flere eksperter til polennu.dk.


  Strejker i SAS har betydet masseaflysninger af fly til Polen, og det fortsætter i den kommende uge. Søndag aflyste SAS 1.200 afgange der var planlagt mandag og tirsdag, og aflysningerne har stor indflydelse på de mange dansk-polske relationer. SAS havde søndag ikke svaret på vores henvendelse om omfanget af aflysningerne i den kommende uge til Polen.

  SAS afviser kompensation

  SAS har til gengæld meddelt, at der ikke gives kompensation til de rejsende ud over en ny billet. Selskabet henviser til at der er tale om en ”ekstraordinære omstændighed”. Det er et juridisk udtryk, og strejker der gennemføres af tredjepart (altså uden for SAS-koncernen) anses normalt som en ”ekstraordinær omstændighed”. Men når det er en intern SAS-konflikt, så er der ikke tale om en ekstraordinær omstændighed. Det fastslår flere eksperter i flyjura overfor polennu.dk.

  Internt forhold

  – Strejken er et internt anliggende mellem SAS og deres ansatte, der handler om løn og arbejdstid. Overenskomstforhandlinger mellem arbejdsgiver og lønmodtager anses for at være et sædvanligt led i flyselskabets aktivitetsudøvelse og tillige indenfor flyselskabets faktiske kontrol. Derfor vurderer vi, at begge kriterier er opfyldt for at få kompensation for det tidsmæssige tab, som man har lidt som følge af aflysningerne fra SAS, siger direktør og cand.jur. for Flyhjælp, Gustav Thybo til polennu.dk. Men trods retspraksis, så er det i sidste ende en sag for EU-domstolen, hvis SAS fortsat nægter at udbetale kompensation.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Flyhjælp om kompensation

  Hjælp til kompensation

  Flyhjælp er et selskab der blev dannet i 2014. De har mere end 60 ansatte, der hver dag hjælper kunder med at hente penge ud af flyselskaberne, der ikke altid er ivrige for at udbetale kompensation medmindre de er tvunget til det jf. EU-lovgivningen.

  En aflysning af et fly, kan udover en ny billet også indbringe en kompensation på op til 600 euro.

  – Som virksomhed får vi kun en betaling, hvis kompensationen indhentes fra SAS. Men vi er så overbeviste om, at passagererne er berettigede til kompensation, at vi er klar til at investere mange timer og kræfter og løbe risikoen på vegne af vores kunder, siger direktør Gustav Thybo.

  På nedenstående link kan man finde oplysninger om hvordan man får kompensation, uden at skulle betale for det selv.

  – Vi tror ikke på, at SAS kan overbevise EU-domstolen om, at de ikke skal betale kompensation. Her er ikke tale om en ”ekstraordinære omstændighed”, men om en almindelig lovlig konflikt mellem arbejdsgiver og lønmodtager som SAS kunne have stoppet, siger Gustav Thybo.

  LOT fly fra Billund og København

  Det kan flyves med det polske LOT (Polish Airlines) flere gange om dagen til Warszawa fra København og Billund Lufthavn, som også har direkte ruter til Gdansk og Poznan. Via Warszawa kan der opnås forbindelse til de største regionale lufthavne i Polen.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Flyhjælp om kompensation