En anholdt i sag om aflytning af politikere

  Polens_indenrigsminister_fordømmer_aflytning

  Polens indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz udtaler, at han ikke har overtrådt loven, men at kernen i sagen handler om ulovlige aflytninger af polske politikere og emedsmænd. Foto: Wojciech Stroszyk, Polens indenrigsministerium.


  WARSZAWA: Ugebladet Wprost er ransaget to gange og en mand er anholdt i sagen om aflytning af polske politikere.


  Den polske tjeneste for intern sikkerhed ABW kom onsdag et skridt videre i efterforskningen af sagen om aflytning af polske politikere, da en mand blev anholdt i sagen.

  Aflytningssagen begyndte lørdag, hvor ugebladet Wprost offentliggjorde en lydoptagelse af et privat møde sidste sommer mellem Polens indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz og Polens nationalbankdirektør Marek Belka.

  En anholdt

  Onsdag blev første mand anholdt i sagen. Han er ifølge polsk presse en medarbejder på den restaurant, hvor mødet blev holdt Sowa i Przyjaciele i Warszawa.

  Det er tidligere kommet frem, at restauranten havde en VIP afdeling, som ofte blev anvendt af polske top-politikere og embedsmænd.

  Wprost ransaget

  Onsdag fik ugebladet Wprost desuden to gange besøg af den polske sikkerhedstjeneste, der bad om at få udleveret alle lydoptagelser af polske politikere og embedsmænd, som bladet måtte være i besiddelse af fra den pågældende restaurant.

  Wprost nægtede dog at udlevere materialet, da det efter bladets mening ville stride imod kildebeskyttelsen.

  Politisk højspændt sag

  Aflytningen har fået sindene i kog i Polen, fordi den offentliggjorte samtale afslørede, at indenrigsministeren og nationalbankdirektøren tilsyneladende forhandlede om støtte fra nationalbanken til Polens statsbudget op til det kommende valg til gengæld for, at finansminister Jacek Rostowski skulle fyres og en ny lov om nationalbanken indføres. De to talte desuden meget nedladende om hele det polske statsapparat.

  Polens største oppositionsparti PiS har meddelt, at partiet vil stille et mistillidsvotum til regeringen i Polens parlament Sejmen.