Endelig optælling giver sejr til regeringsparti ved EU-valg

  Regeringsparti_i_Polen_vandt_valg_til_Europa-parlamentet

  Polens største regeringsparti PO gik til valg på kampagne-sloganet Et stærkt Polen i et sikkert Europa, og kommentatorer peger på, at krisen i Ukraine har styrket opbakningen til regeringen. Foto: Borgernes Platform PO.


  WARSZAWA: Kun 24.000 stemmer skilte Polens største regeringsparti og det største oppositionsparti efter den endelige stemmeoptælling ved valget til EU-parlamentet.


  Mandag aften blev det endelige valgresultat offentliggjort fra Polens valgkommission. De sidste stemmer kom fra Polens hovedstad Warszawa og brevstemmer fra udlandet.

  Snæver sejr til regeringsparti

  Mens oppositionspartiet Lov og Retfærdighed PiS førte, da de første valgresultater rullede ind natten til mandag og frem til over 90 procent af stemmerne var talt op, tippede de sidste stemmer balancen og gav en samlet snæver sejr til Polens regeringsparti Borgernes Platform PO.

  24.000 stemmer imellem

  PO endte med at få 32,13 procent af stemmerne, mens PiS fik 31,78 procent. Kun 24.000 stemmer skilte de to partier, der begge kan sendte 19 medlemmer til Europa-parlamentet.

  Fem partier til Bruxelles

  Valgets tredjestørste parti blev valgforbundet mellem Den Socialistiske Venstrealliance og Arbejds-Unionen SLD-UP med 9,44 procent af stemmerne og fem mandater. Det Nye Højre fik 7,15 procent af stemmerne, mens Bondepartiet PSL fik 6,8 procent af stemmerne. Begge partier fik fire mandater i Europa-parlamentet.

  Syv partier under spærregrænsen

  Syv af de opstillede partier kom ikke over den polske spærregrænse på fire procent. Det gjaldt Solidarisk Polen med 3,98 procent, Europa Plus Din Bevægelse med 3,58 procent, Polen Sammen med 3,16 procent, Den Nationale Bevægelse med 1,40 procent, De Grønne med 0,32 procent, Direkte Demokrati med 0,23 procent og Selvforsvar med 0,04 procent.

  Den samlede stemmeprocent i Polen nåede 23,82 procent.