Endnu en original Schindler-liste er dukket op

  Schindlers_lister_fundet_i_Australien

  En af de originale udgaver af Schindlers liste. Arkivfoto.


  NEW YORK: Endnu en af de originale Schindler-lister er dukket op. Listen er til salg på auktionssiden eBay.


  Endnu en af de originale udgaver af den berømte liste over jøder, som fabrikanten Oskar Schindler reddede under Anden Verdenskrig er fundet, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

  17 millioner kroner

  Den kan nu købes på auktionssiden eBay med en mindstepris på cirka 17 millioner danske kroner. Listen er dateret 18. april 1945, mindre end en måned før afslutningen på Anden Verdenskrig.

  Der vurderes, at der stadig findes i alt fire originaler Schindler-lister.

  801 navne

  Listen der netop er fundet er på 14 sider, og rummer navne og andre data på 801 jødiske arbejdere på Schindlers emaljevarefabrik, der blev reddet fra nazisterne.

  Gary Zimet, der formidler salget, siger til nyhedsbureauet AFP, at den anonyme israelske sælger købte listen af en nevø til Schindlers medhjælper, Izthak Stern, som en investering for tre år siden.

  13 sider i 2009

  I 2009 blev en anden udgave af listen på kun 13 sider, men også med 801 jødiske navne, fundet i Sydney i en kasse med noter fra den australske forfatter Thomas Keneally. Han skrev bogen, som var forlægget for instruktør Steven Spielbergs Oscar-vindende storfilm ’Schindlers liste’.

  For 30 år siden

  Keneally fik listen for over 30 år siden. Forfatteren var på besøg i en butik i Los Angeles, der var ejet af en af de jøder Schindler reddede – Leopold Pfefferberg. Pfefferberg havde gemt listen, men gav den til Keneally, fordi han ville have forfatteren til at skrive historien om Schindler.

  Vidste intet

  På New South Wales State Library i Sydney havde man ingen anelse om, at listen befandt sig blandt de i alt seks kasser notater, som biblioteket købte i 1996 af Keneally.

  Oskar Schindler

  Inden sin død i 1974 fik Schindler den israelske hædersbevisning ’Retfærdige blandt nationerne’ og er – som det eneste medlem af det tyske nazistparti – begravet på Zion Bjerget i Jerusalem.