Erklæring om flygtninge ved hviderussisk grænse

hviderussisk-grænse
24 afghanere er strandet i ingenmandsland mellem Hviderusland og Polen. Hviderussiske soldater har presset dem over grænsen, og de polske myndigheder vil ikke hjælpe. Afghanerne får hverken vådt, tørt eller nogen former for hjælp på tredje døgn. Polen er under pres, og beder EU om hjælp. Foto: Polens grænsepoliti.

WARSZAWA: De fire regeringsledere fra Polen, Litauen, Letland og Estland, har udsendt en erklæring om flygtninge ved hviderussisk grænse.


Der udspiller sig dramatiske scener ved den hviderussiske grænse mod Polen, Litauen, Letland og Estland. I Polen er 24 afghanere strandet i ingenmandsland mellem Hviderusland og Polen. Hviderussiske soldater har presset dem over grænsen, og de polske myndigheder vil ikke hjælpe. Flere polske politikere har kritiseret regeringen, for ikke at overholde internationale konventioner om folk der søger asyl. Polakkerne mener, at de skal søge asyl i Hviderusland.

Men presset på de fire landes grænser fra Hviderusland øget generelt, og de fire regeringsledere har mandag morgen udsendt en fælles erklæring til Hviderusland:

– Vi opfordrer de hviderussiske myndigheder til at stoppe handlinger, der fører til en eskalering af spændingerne, skriver de fire regeringschefer. De skriver også at situationen er uden fortilfælde.

– Litauen, Letland, Estland og Polen værdsætter den forpligtelse EU og dets medlemsstater har om i fællesskab at beskytte EU’s ydre grænser. Enighed og en hurtig diplomatisk, økonomisk og teknisk støtte fra EU og medlemsstaterne er afgørende for at reagere effektivt på den udfordring, som Lukasjenkos regime byder os, hedder det i erklæringen.

Våben ved hvidrussisk grænse

Statsministrene appellerer også til FN:

– Vi opfordrer FN’s højkommissær for flygtninge til at gribe ind for at løse situationen, og tvinge Hviderusland til at overholde sine internationale forpligtelser. Det handler blandt andet om at følge de internationale aftaler og konventionen om forbud mod anvendelse af tortur og anden grusomhed, umenneskelighed, nedværdigende behandling eller straf, skriver de fire.

– Vi opfordrer også FN Højkommissær for Flygtninge i Minsks kontor, om straks at tage konkrete skridt til at opnå en afklaring med de hviderussiske myndigheder.

LINK: LÆS ERKLÆRINGEN HER

Mere nyt om polakker og Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer. Ethvert bidrag vil blive modtaget med glæde og til stor gavn.