EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Penge Polen EU
EU holder fast i principperne overfor Polen. Nu er det ikke kun genopretningspengene efter corona der tilbageholdes, men også allerede igangsatte projekter i budgettet for perioden 2021 – 2027. Arkivfoto.

WARSZAWA: EU holder fast i blokering af midler til Polen. Ikke kun til corona-genopbygningen, men nu også i budgettet frem til 2027.


EU holder fast i kravene om blandt andet uafhængige domstole, og nu har kommissionen strammet yderligere op. Nu er det ikke længere alene corona-genopretningspenge der tilbageholdes, men også store beløb fra EU-budgettet frem til 2027. Det drejer sig om i alt 75 milliarder euro for perioden 2021 – 2027.

Den polske regerings kamp mod EU, betyder konkret at hver region ventes at miste 2 milliarder, og virkninger rammer Polen allerede i 2023, skriver det frie medie Rzeczpospolita.

– De polske regioner vil ikke have penge til investeringer på grund af regeringen. Det er en alvorlig trussel mod offentlige investeringer i 2023, og det kan på dramatisk vis påvirke hele den polske økonomi. Meddelelsen mandag morgen har yderligere svækket zlotyen markant, skriver Rzeczpospolita.

EU holder fast i pengene

Ifølge Rzeczpospolita, skal Polen have penge til fire ud af seks nationale programmer, men nu har Europa-Kommissionen bekræftet at der ikke kommer penge, heller ikke til de programmer der allerede er igangsat og hvor penge er brugt. De bliver ikke refunderet af EU.

Eksperter fra Santander Bank Polska, hvor den nuværende statsminister tidligere var direktør, siger at det er regeringens manglende opfyldelse af betingelserne, et uafhængigt og upartisk retssystem, der er årsagen til at Polen ikke får pengene. EU holder fast i principperne denne gang.

Fald i offentlige investeringer

De seneste nyheder fra Bruxelles betyder, at hver region mister 2 milliarder zloty, og hver kommune cirka 250 millioner zloty, vurdere Dr. Maciej Bukowski fra tænketanken WiseEuropa på Twitter. Han mener, at de manglende penge vil betyde et fald på 3 procent i BNP, som vil belaste regionerne med yderligere en milliard zloty, og 125 millioner zloty for kommunerne. Bukowski mener, at de manglende EU-penge vil få store og uoverskuelige konsekvenser for zlotyens kurs på de internationale markeder. Han vurderer også, at det vil betyde et fald i de offentlige investeringer på 25 procent.

Mateusz Urban, der er økonom ved Oxford Economics, er af samme opfattelse. Han forudser høj inflation og recession allerede i 2023.

Der skal afholdes valg til det polske parlaments under og overhus senest i oktober 2023.

 

LINK: Money.pl