EU-Kommissionen giver Polen en ny frist på to måneder

  frans_timmermans_eu

  EU-Kommissionen 1. næstformand, Frans Timmermans giver Polen en sidste frist på to måneder til at rette op på de anti-demokratiske forhold i Polen. Arkivfoto.


  BRUXELLES: EU-Kommissionen giver Polen endnu en frist på to måneder, til at sikre sin status som en demokratisk retsstat.


  EU-Kommissionen giver Polen en frist på to måneder, til at tilbagerulle de kontroversielle anti-demokratiske reformer, så Polens regering opfylder betingelserne for at være en demokratisk retsstat, skriver Ritzau.

  I sommer gav EU-Kommissionen Polen en frist på tre måneder til at løse de demokratiske problemer, men Europa og EU er kun blev mødt med mishag og afvisning af den polske regering. Nu får Polens så en sidste frist fra EU til at løse den demokratiske krise. Initiativet til mødet blev taget før uroen brød ud i det polske parlament fredag.

  Sanktioner mod Polen?

  Hvis ikke Polen har levet op til nogle klart formulerede krav, vil kommissionen nemlig overveje at aktivere artikel syv i Lissabon-traktaten, der indeholder sanktioner. Det vil i så fald være første gang i EU’s historie.

  EU-Kommissionen har fortsat bekymringer over udviklingen i landet, lyder det fra dens første næstformand, Frans Timmermans.

  – Kommissionen vil ikke tabe denne sag, og vi vil fortsætte med at lede efter løsninger i dialog med den polske regering, siger Frans Timmermans.

  – Men der er andre skridt, vi kan blive nødt til at tage, hvis dialogen fortsætter uden resultater.

  Europæisk isolation

  Polen risikerer europæisk isolation, hvis ikke den polske regering kommer EU i møde. Polen underskrev en aftale for optagelsen i EU i København i 2002, og det er de demokratiske værdier der er fundamentet i Europas samarbejde med Polen. Det er de aftaler som den polske regering ikke overholder, og som kan få EU til at finde en vifte af sanktioner frem overfor Polen.