EU vil give færre penge og til nye formål

polen_eu_flag
Fra i dag er de polske landegrænser igen åbne for EU-borgere. Fra tirsdag bliver internationale rutefly igen tilladt, efter at have været suspenderet siden den 15. marts. Arkivfoto.

EU vil skære i støtten til Polen og vil ændre vilkårene for den fremtidige støtte fra regionale fonde, så de blandt andet omfatter forsvar og flygtninge. Arkivfoto.


BRUXELLES: EU vil skære i støtten til Polen og ændre vilkårene for den regional støtte. Polsk minister vil ikke acceptere at der skæres i EU-midlerne, som landet har nydt godt af i årevis.


EU har særlige fonde, der skal udligne ulighederne i medlemsstaterne regionalt. Det har Polen nydt godt af sammen med landene: Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Estland, Grækenland, Ungarn, Letland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet og Slovenien.

Polen er dog den største modtager af penge fra EU-samhørighedsfonde under budgetperioden 2014-2020. Det samlede beløb var på 63 milliarder euro.

Minus 23 procent

Europa-Kommissionen vil i den nye budgetperiode give pengene til nye formål, herunder til forsvar og flygtninge. EU vil derudover skære 23 procent af støtten til Polen i det nye 2021 til 2027 budget.

På et møde i Luxembourg tirsdag sagde investerings- og udviklingsminister Jerzy Kwieciński, at Polen ikke kan acceptere nedskæringer i de regionale fonde, og ændringen af formålet. Han mener ikke, at støtten er med til at udligne forskelle.

Polske EU konflikter

Polen er på kollisionskurs med sine partnere i EU. Polakkerne blokerede for en ny grøn fælles europæiske klimavision, og talrige sager er endt hos EU-domstolen, samtidig med at en artikel 7 sag er indledt mod den polske regering. Irritationen over Polen i Bruxelles, vil formentlig vise sig på flere områder i den nærmeste fremtid. Nedskæringen af EU-midlerne kommer dagen efter, at EU-domstolen dømte Polen til at skrue en ny lov om højesteretsdommere tilbage.